Helyi sport

2017.08.20. 14:01

Az Eb-ezüst jelenti a csúcsot, de nem éri be ennyivel

A 15 éves kaposvári Kishanti Petra a somogyi tájékozódási futás eddigi legszebb eredményét érte el azzal, hogy a Szlovákiában, Besztercebányán rendezett ifjúsági Európa-bajnokságon váltóban ezüstérmet szerzett. Ő azonban ennél többre vágyik; idővel egyéniben is szeretne odakerülni a dobogóra.

Fenyő Gábor

– Az alapokkal nem lehetett probléma.

– Sportos család a miénk. Olyan négy-öt éves lehettem, amikor a szüleim rendre elvittek itt Kaposváron a MA-VIK óvodás-duatlonra – emlékezett vissza a kezdetekre a 15 éves Kishanti Petra, aki idén végzett a Berzsenyi Dániel Tagiskolában, és a Táncsics Mihály Gimnáziumban folytatja a tanulmányait.

– A duatlonból lett idővel az atlétika.

– A bátyám, Martin – aki egyébként középtávfutó volt – a Favorit AC csapatának volt a tagja. Egyszer elkísértem az egyik tréningre, s ahogy mondani szokás, ott is ragadtam. Az első lépésektől, vagyis már hét éve Lukács Sándor egyengeti az utamat.

– Az országos diákolimpiai döntőkben a 4x600-as váltó és az ötpróba csapat tagjaként is bearanyozták a nevét.

– Ötpróbában a 800 m az erősségem. A másik négy számban – 100 m, távolugrás, súlylökés és kislabdahajítás – mondjuk úgy, hogy elfogadható a teljesítményem.

– Hogy jött a képbe a tájékozódási futás?

– Az édesapám tájfutó volt, s annak idején többször is elvitt magával a versenyekre. Kilenc évesen aztán úgy döntöttem, hogy én is belevágok.

– Egyszerre két sportágban is jeleskedik. Nem megy a tanulás rovására?

– Arra azért odafigyelek.

– A gimnáziumban többet fognak követelni.

– Van szabad kapacitásom. Például majd ha versenyre megyünk, akkor útközben tanulok egy kicsit. Eddig mindig csak pihentünk vagy beszélgettünk egymással. Igaz, a többiek kezében sem láttam soha tankönyvet...

– Volt már rá példa, hogy tájékozódási futóversenyen vadállattal találkozott?

– Nem is egyszer. Vaddisznó, szarvas és őz is futott már át előttem. De nem kell tőlük tartani, hiszen félnek az emberektől.

– Megesett, hogy eltévedt?

– Ez a sportág ilyen.

– És ilyenkor mit csinál?

– Megállok. Próbálok nyugodt maradni, s visszaemlékezni a legutolsó pontra. A térkép alapján beazonosítom az objektumokat, s ha újra képbe kerültem, már futok is tovább.

– Jól bevett szokás, hogy a környező megyék bajnokságain is rajthoz állnak.

– El szoktunk indulni a Baranya, Tolna, Zala és Veszprém megyei bajnokságon is, az ottaniak pedig viszonozzák a látogatásunkat. A sportnak köszönhetően egyébként már Európa számos országába eljutottam annak ellenére, hogy még csak 15 éves vagyok.

– Mi a különbség egy atlétikai és egy tájékozódási futóedzés között?

– Az én esetemben igazából az égvilágon semmi: jobbára ugyanis az atlétikai edzéseken készülök a tájfutó versenyekre is. Tájékozódási futásban például nincs is edzőm: vagy egyedül, vagy pedig apuval megyek el egy jót futni. Mindettől függetlenül hálával tartozom Galambos Erikának, Müller Balázsnak és ifjabb Pavlovics Györgynek is, akik sokat segítettek.

– A sportág népszerűsítése érdekében terembe is bevitték a tájékozódási futást, a rövid távú versenyeket pedig rendre városokban rendezik.

– A teremtájfutás nekem annyira nem jön be: ha már lehet választani, akkor maradok a természetnél. A városi rövid távú versenyeket viszont szeretem. De az igazi az atlétika marad, már csak a csapattársaim miatt is.

– Pedig a Szlovákiában, Besztercebányán szerzett Európa-bajnoki ezüstéremmel a somogyi tájékozódási futás eddigi legszebb sikerét érte el.

– Felemelő érzés volt a dobogón állni, ám van még feladat bőven.

– Például?

– Az Eb után sem nagyon lazíthattam. Szeptember közepén lesz a rövid távú országos bajnokság Gyulán, ahol címvédőként állok rajthoz, utána pedig Bulgáriába utazunk majd edzőtáborozni. Ami pedig az Eb-t illeti, kétségkívül szépen csillog a váltó tagjaként szerzett bronzérem, de jó lenne valamikor egyéniben is odakerülni a dobogóra.

2013. Tájékozódási futás – normál távú diákolimpia: arany; rövid távú diákolimpia: ezüst.

2014. Tájékozódási futás – normál távú diákolimpia: ezüst; rövid távú diákolimpia: ezüst.

2015. Tájékozódási futás – normál távú diákolimpia: bronz. Atlétika – többpróba csapat ob: ezüst.

2016. Tájékozódási futás – rövid távú ob: arany. Atlétika – 4x600 m diákolimpia: arany; ötpróba csapat diákolimpia – ezüst.

2017. Tájékozódási futás – ifjúsági váltó Európa-bajnokság: ezüst. Atlétika – 4x600 m diákolimpia: arany; ötpróba csapat diákolimpia – arany.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában