interjú

2018.07.13. 19:27

Gyerekcipőben jár még a videobíró

Labdarúgó VB A végéhez közeledik a 21. FIFA labdarúgó világbajnokság. Az oroszországi torna eddigi tapasztalatairól Nemes Nándort a Magyar Labdarúgó Szövetség Somogy Megyei Igazgatóságának igazgatóját kérdeztük.

Klein Péter

– Sportvezetőként, hogy tetszik Önnek a világbajnokság?

– A szervezés kiváló, látszik, hogy a létesítményekre sokat költöttek és minden igénynek megfelelnek – mondta Nemes Nándor. – A mérkőzések minőséget tekintve teljesen átlagos világbajnokságról beszélünk, nem produkálnak kiemelkedőt a csapatok.

– Mely válogatott, válogatottak szereplése okozott csalódást, illetve kellemes meglepetést?

– Utóbbi kategóriába a döntőbe kerülő horvátok, illetve az oroszok tartoznak. A kiváló fizikális és mentális állapotban lévő házigazdák jó teljesítménnyel jutottak be a legjobb nyolcba. A horvátokat pedig egészen a legmagasabb szintig repítette a nemzeti identitástudatuk. Németország és az afrikai földrész csapatainak teljesítménye azonban csalódást keltő. Főleg annak tudatában, hogy a 2026-os világbajnokságon, ahol már 48 együttes szerepel, aránytalanul sok helyet kapnak majd az afrikai országok.

– Ezek szerint nem ért egyet azzal, hogy bővítik a világbajnokság létszámát?

– Ebben a formában, hogy Európa csak három új helyet kap nem értek egyet. Ez a döntés gazdasági és nem szakmai szempontú, az UEFA-nak pedig lobbiznia kéne ellene. Ázsia, Közép- és Észak-Amerika dupla, Afrika pedig majdnem kétszer annyi csapatot kvalifikálhat, mint eddig. A statisztikák pedig nem azt mutatják, hogy az említett földrészek válogatottjai meghatározó szerepet töltenének be a világbajnokságok végkimenetelét illetően. Egy objektív mérőrendszer és nem lobbi alapján kéne elosztania a FIFA-nak a helyeket.

– Mit vár a döntőtől és a bronzmérkőzéstől?

– A horvátoknak fogok szurkolni, szimpatizálok a játékukkal és a hozzáállásukkal, emellett pedig egy régióba tartozunk. Mindazonáltal féltem őket, hiszen három hosszabbításon vannak túl, így fizikálisan felőrlődtek. Ennek voltak már tünetei az angolok elleni elődöntőben is. Akkor még óriási akaraterővel átbillentek ezen, a franciák ellen viszont a szív és lélek lehet, hogy kevés lesz. A harmadik helyre a játéktudása alapján a belga válogatott az esélyesebb. Azonban kérdés, hogy a két csapat mennyire veszi komolyan a találkozót, s milyen kezdővel lépnek majd pályára.

– A közel négy és fél millió lakosú Horvátország eljutott a döntőig. Déli szomszédaink évek óta jó eredményeket érnek el. Miben rejlik a sikerük?

– Sokan próbálják megfejteni a horvát labdarúgás sikerének titkát. Első helyre mindenképp az identitásból fakadó mentális erőt tenném. A kiválasztási rendszerük és az edzőképzésük is más, ezek a dolgok, összeadva a mostani remek generációval a döntőig vezették őket. Sok jó képességű labdarúgójuk van, akik top bajnokságban játszanak, s ez megmutatkozik ezen a tornán.

– Korábbi labdarúgó játékvezetőként videobíró ellenes vagy támogatja az új rendszert?

– Fenntartással kezelem ezt a rendszert. Magát a technikát jónak tartom, csak több gyakorlat kell ahhoz, hogy bejáratottan működjön, hiszen még így is vannak vitatott esetek. Úgy érzem, a játékvezetőkről lement a teher, hiszen mindent vissza tudnak nézni, pedig ennek a szakmának a sava-borsa, hogy azonnal döntést kell hozni. Most pedig eltolják maguktól a felelősséget a bírók. A technikára szükség van, de nem ebben a formában. Ha már a bíróknál tartunk számomra az is meglepetés, hogy európai játékvezető nem fújt az elődöntőben és a döntőben sem fog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában