Vizes világbajnokság

2017.07.21. 07:20

Siófoki kajakosok is segítik az úszókat

A Siófoki Kajak-Kenu SE sportolói is kísérik a 17. FINA Világbajnokság nyíltvízi úszóit. A somogyi egyesület tagjai már segítettek is egy bajba jutott úszón.

Klein Péter Nándor

Vizes világbajnokság A Balatonfüreden zajló 5, 10 és 25 kilométeres nyíltvízi úszást éles szemmel figyelők észrevehették, hogy a hosszútávúszókat a vízimentő hajók mellett kajakosok is kísérik.

– Nagyjából három héttel ezelőtt kereste meg egyesületünket a Magyar Kajak-Kenu Szövetség azzal, hogy tapasztalt evezősöket keresnek, akik kísérnék az úszókat – nyilatkozta lapunknak Kardos László, a Siófoki Kajak-kenu SE elnöke. – Ez nem újkeletű dolog, az ilyen távokon rendszeresen kísérik a sportolókat kajakosok, hiszen a kézzel hajtott hajók nem keltenek nagy hullámokat, így két-három méteres távolságból tudjuk megteremteni az úszók biztonságérzetét, tudják, ha kifáradnak, azonnal érkezik a segítség. Balatonföldváron is van egy egyesület, amely 4-5 fővel képviselteti magát, mi pedig 15 fővel. Ez nagyon szép szám, mivel mindenki dolgozik, így többen szabadságot vettek ki a verseny miatt, hiszen számunkra megtiszteltetés a felkérés.

– A versenyzők a beugrást követően bolyban kezdenek el úszni – mondta a versenyek menetéről Kardos László. – Egyik oldalon versenybírói, míg a másik mentőhajók mennek utánuk, mi pedig ezt követően indulunk. A távok felénél már kezdenek kialakulni kisebb csapatok, akiket egy-egy kajakos követ, egy eltérő színű mentőmellényt viselő evezősünk pedig a legutolsó úszót kíséri. Az összes kajakos és mentős egység folyamatos rádiókapcsolatban van, a felmerülő problémákra pedig megvannak a megfelelő jelzések.

– Az öt kilométeres szakaszon nem, de a tíz kilométeres távon már igen – válaszolta Kardos László arra a kérdésünkre, hogy kellett-e már segíteniük az úszóknak. – Két és fél kilométeres egy kör, amiből négyet kell teljesítenie az úszóknak, akik az végéhez közeledve már eléggé kifáradnak, hiszen a végsőkig kihajtják magukat. A legutolsó utáni pillanatban jelzik, ha van probléma, ha egyáltalán ilyenkor még tudnak jelezni. Előfordult, hogy az egyik versenyző teljesen más irányba kezdett el úszni egy bója után. Ezt jeleztük a versenybíróknak, mivel mi nem szólhatunk az úszókhoz. Ha gond merül fel, természetesen beavatkozhatunk. Eddig egy versenyzőt kellett kiemelnünk a Balatonból, aki jelezte, hogy egy vállsérülés miatt feladja a versenyt az utolsó körben. A tíz és a huszonöt kilométeres szakasznak van egy olyan érdekessége, hogy etetik és itatják a versenyzőket. A feladatunk közé tartozik, hogy az úszók által eldobált flakonokat összeszedjük.

– A hajózási szabályzat szerint előzetes bejelentés nélkül nem evezhetjük át a Balatont – mondta arra a kérdésre a siófoki kajakosok elnöke, hogy kajakkal mennek-e Balatonfüredre.

– Előzetesen részt vettünk egy oktatáson, ahol részletesen elmondtak mindent a pályáról, hogy milyen esetben mit kell röviden és tömören bemondani a leggyorsabb reagálás érdekében – tette hozzá Kardos László. – A tengeri kajakokat és a felszerelést az egységes megjelenés miatt a szövetség biztosította. Mindig van 2-3 tartalékos, akik szintén folyamatosan vízen vannak, ha valakinek valamilyen problémája adódik, azonnal megy a váltás. A leghosszabb távon 18 hajó segít majd, ebből 15 lesz a kísérő, három pedig a tartalék, azonban előfordult már a rövidebb távon is, hogy be kellett állni az egyik tartalékos hajónak is, mivel nagyon széthúzódott a mezőny.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában