sárga trikó

2018.08.14. 19:43

Tour de Hongrie: svájci siker született az esős siófoki prológon

A siófoki prológgal kezdődött a 39. Tour de Hongrie, amelynek a résztvevőire hat nap alatt 865 kilométer vár. A Balaton fővárosában a 3,5 kilométeres egyéni időfutammal nyitott a mezőny, a tét pedig a sárga trikó volt, amelyet az összetettben élen álló versenyző visel, aki a svájci Patrik Schelling.

Keszthelyi Zoltán

Az ország – talán nem túlzás – leglátogatottabb nyári helyszínén, a siófoki hajóállomáson és annak környezetében rendezték meg a 39. Tour de Hongrie prológját a 30 fokos fülledt melegben, amit szél, majd eső váltott, alaposan megnehezítve a sportolók dolgát, s elüldözve a nézőket. A prológot az elsők között (akkor még nem voltak szélsőségesek az időjárási viszonyok) rajtolt svájci Patrik Schelling nyerte Charles Planet és Manuel Belletti előtt, míg a legjobb magyarnak, Lóki Bencének a 22. hely jutott.

A szervezők szerint a világ 195 országában közölnek összefoglalót, többek közt az Eurosport2 is, a Tor de Hongrie-ról, s ez is jól mutatja, nagyon kinőtte magát a magyar rendezésű verseny.

 

A kormány által kiemelten támogatott Tour de Hongrie besorolása a korábbiaknál magasabb szintre került: még sohasem rendeztek ilyen magas kategóriájú kerékpáros viadalt hazánkban. Egy híján 20 hét fős csapat nevezett, az összdíjazás pedig közel nyolcmillió forint. A nevezők között három – az olasz Androni Giocattoli Sidermec, a lengyel CCC Sprandi Polkowice és az amerikai Team Novo Nordisk – prokontinentális profi csapat, szintén három (magyar, román, szerb) nemzeti válogatott, továbbá tizenhárom kontinentális profi csapat található.

A hazai színeket három csapat – a válogatott és két kontinentális profi klub, a Pannon Cycling Team, valamint a Kőbánya Cycling Team –, illetve néhány külföldi klubnál szereplő kerékpáros képviseli, összesen 18-an. A szakértők szerint a hazai menők közül a londoni olimpikonunkra, Lovassy Krisztiánra, illetve a Pannon két fiataljára, Dina Mártonra és Valter Attilára kell odafigyelnünk.

Lovassy Siófokon 129.-ként indult, és 43.-ként ért célba, ám messze még a vége... Hazai siker egyébként utoljára több mint egy évtizede, még 2005-ben született Lengyel Tamásnak köszönhetően.

Witzmann Mihály második lett az amatőrök között

Az amatőr versenyben elindult Witzmann Mihály is. A térség országgyűlési képviselője kiváló eredményt ért el – több sportolót is megelőzve – a második helyet szerezte meg. Rajta kívül rajthoz állt – többek között – Inczeffy István, a siófoki kórház igazgatója is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában