Hírek

2004.10.21. 01:12

Demszky a létminimum közelében

Demszky Gábor vagyona a nyár végén került az újságok címoldalára, mi- után kiderült, értékes tengerparti üdülő tulajdonosa Horvátországban. A kérdés az volt, miből telt Budapest főpolgármesterének a Kusariban lévő házra, pazar felújítására? Miután lemondott európai parlamenti mandátumáról, most az a kérdés, egy fizetésből hogyan tud egyszerre törleszteni és megtakarítani?

Balaton B. – Zsidai P.

Demszky a januári vagyonnyilatkozat után augusztusban kénytelen volt újabbat kiadni. Azért, hogy magyarázatot adjon gyarapodó ingatlanjaira és fenntartásuk költségeire. Azt is közölte, az Európai Unió parlamenti képviselőjeként plusz egymilliós jövedelme lesz, így az év második felében havi ötszázezer forintot tud megtakarítani.
Október elején azonban a közigazgatási hivatal vezetője megállapította, összeférhetetlen egymással a két tisztség. Demszky ezek után lemondott brüsszeli állásáról, ennek megfelelően jövedelme ismét bruttó 671 ezer forintra esett vissza. Ebből kell törlesztenie az egyik budakeszi ingatlanjára felvett lakásvásárlási hitelét. Valamint a családi kölcsönöket, a nyugdíjpénztári befizetését, és két gyermeke
után a tartásdíjat is. Ráadásul márciusban négymillió forintért újabb telket és épületet vett Kusariban.
Most ismét az a kérdés, miből tud egyszerre adósságot törleszteni és megtakarítani. Bruttó fizetéséből a 40 százalékos adóelőleg és gyerektartás után 241 ezer forint marad. Ebből még le kell vonni a hatvankétezer forintos hiteltörlesztést és tízezer forint nyugdíjpénztári befizetést. Ingatlanszakértők óvatos becslése szerint az összes ingatlan havi rezsiköltsége biztosan eléri a 100 ezer forintot. Így számításunk szerint 70 ezer forintból kell megélnie és takarékoskodnia.
Jövedelmét azzal sikerült új vagyonnyilatkozatában oszthatatlanná tenni, hogy öt családtagját kivonta a közös háztartásból. Ezt az egyik köztelevízióban azzal indokolta, hogy januárban tévesen értelmezték a kitöltési útmutatót. Demszky azt is tudatta, még feleségével sem él egy háztartásban. „A feleségem a szomszédom, én egy teljesen független helyrajzi számon bejegyzett önálló, a lépcsőházból nyíló másik lakásban lakom, az albérlőimmel együtt... Tehát ezt úgy kell elképzelni, hogy a feleségem a saját lakásában él a két gyerekével, ott neveli két kamaszkorú, 15-14 éves fiát.”
Tomislav Csordasic Horvátországban ingatlanok eladásával foglalkozik. Lapunknak elmondta: nem reális a két és fél évvel ezelőtti, 19 ezer eurós ár. Szerinte a telek már évekkel ezelőtt is a sokszorosát érte. A szakember úgy vélte, Demszky házát júliusban és augusztusban napi 100, júniusban és szeptemberben napi 85, míg májusban és októberben napi 70 euróért lehet kiadni. Így 3,8 millió forintot kereshet a nyaralóval.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!