Hírek

2004.10.15. 14:05

Kettőből egy jelölt esélyes a szocialisták elnöki tisztére

Szombatra feláll egy új szocialista „vezérkar”. Feladatuk: a Gyurcsány-kormány munkájának támogatása, átfogó pártszervezés és az, hogy 2006-ban megtarthassák a kormányrudat.

Körmendi Gábor

Papíron kettő, lényegében viszont csak egy elnökesélyese van az MSZP-nek. Hiller István megválasztását a legtöbb megye és a főváros is támogatja. Ha csapatot hirdet és előre megnevezi, kikkel szeretne közösen dolgozni, előfordulhat, hogy elnöki kihívója, Szekeres Imre sem elnökhelyettes, sem alelnök nem lesz. Bár néhány megyében – információink szerint Borsodban és Jász-Nagykun-Szolnokban – támogatják Szekeres elnökhelyettessé választását.
A poszt másik esélyese Juhász Ferenc honvédelmi miniszter azonban mind Gyurcsány, mind pedig Hiller szimpátiáját bírja. Juhász már korábban jelezte, kész akár minisztériumáról is lemondani a pártfunkcióért cserébe. A két alelnöki posztért öten küzdenek. Az MSZP-t jól ismerő forrásaink szerint az egyik alelnök a Szekeres–Juhász harc vesztese, míg a másik várhatóan az Újhelyi István–Veres János összecsapás győztese lesz. Sokat egyszerűsíthet a helyzeten az, ha Szekeres az utolsó pillanatban visszalép az elnökjelöltségtől, más vezető pártmegbízásért cserébe. Az elnökségbe 22-en pályáznak.Várhatóan Kiss Péter, Lamperth Mónika és Vadai Ágnes tagja lesz az új testületnek. Az MSZP elemi érdeke, hogy olyan pártvezetés álljon fel, mely a végsőkig támogatja a Gyurcsány-kormányt. Erre megvan az esély, az viszont kérdés, mire lesz ez elég 2006-ban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!