Hírek

2004.10.21. 07:54

Pereljen, ha kirúgja főnöke

Sokan lázasan is elmennek dolgozni. Pedig betegség miatt nem lehetne elküldeni senkit. A főnökök persze nem is erre hivatkoznak.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="291"] Ha valakit betegeskedése miatt bocsátanak el, a törvény szerint hátrányos megkülönböztetésnek számít. A szerződésbontás okát nehéz bizonyítani
[/caption]Munkajogászok szerint célszerű orvosi igazolást beszereznie annak, aki betegség miatt hiányzik a munkahelyéről. Érdemes továbbá vita esetén a felettessel való szóváltásokat írásban rögzíteni. Tíz beteg munkavállaló közül mindössze hat megy betegállományba. Négyen nem merik bevallani, hogy betegek. Attól tartanak, hogy elbocsátják őket. Nem teljesen reménytelen azonban a küzdelem. Megtehetjük, hogy perre megyünk. „Legalább fizessen a cég a döntéséért” – mondta lapunknak egy érintett, akit különböző trükkökkel akartak úgy eltávolítani, hogy ne kelljen a szerződésében lévő feltételeket teljesítenie a cégnek. Ez ellen viszont fel lehet készülni – fogalmazott. Amikor a cég azzal próbálkozott, hogy módosítsa a szerződés feltételeit, azt udvariasan, de visszautasította. Ha szóban kérték valamire, aminek teljesítésére nem lett volna köteles, akkor a kérésre e-mailben válaszolt, hogy papírja legyen erről a nézeteltérésről. A hiteles feljegyzések döntőek lehetnek a munkaügyi perben – hívta fel a figyelmet –, ezért, ha az elbocsátás veszélyét érezzük, mindent rögzítsünk írásban, ami velünk történik. Amikor más munkakörrel is megbízták, annak is volt írásos nyoma, hogy azt a feladatát ellátta.

– Ez eredményre vezethet egy perben – mondta lapunknak Fuchs József ügyvéd, aki sok munkaügyi perben képviselt ingatag egészségi állapotuk miatt hátrányos helyzetbe került munkavállalókat. A rendes felmondás ellen – amikor a valódi indok, a munkavállaló bizonytalan egészségügyi állapota helyett gazdasági okokra, például veszteségességre hivatkozik a munkáltató – általában nehéz sikerrel pereskedni. Ha viszont bizonyítható az, hogy ugyanarra a munkakörre mást vettek fel, akkor a leépítésre hivatkozás nem áll meg, s így megnyerhető a per.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!