2004.11.19. 05:48
Bőséges az idei szüret, sok bor maradt tavalyról
Miközben jelentős eladatlan borkészletek terhelik a minőségi pincészeteket, a fogyasztók nem szívesen változtatnak borozási szokásaikon. Az áruházakban jobban fogynak az olcsóbb félédes borok, míg a magyar borászok által nagyra becsült száraz minőségi borok nem annyira kelendőek.
Egybehangzó adatok szerint mintegy 3 millió hektoliter bor, azaz megközelítőleg egy teljes éves hazai fogyasztás fölöslegként terheli a hazai piacot. A pincészetek többségének nincs lehetősége a feleslegek raktározására. A mezőgazdasági tárcánál nem terveznek piaci beavatkozást. Mindeközben a termőterületek 70 százalékának betakarítása után 20-40 százalékkal több termésre lehet számítani az elmúlt évek átlagához képest.
Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkár-helyettese szerint csak hosszabb távú gondolkodás segíthet a magyar boron. Javasolják, hogy az Agrármarketing Centrum nevű szervezettől a magyar borok hírverését vegye el az állam, mert miközben javul a boraink minősége, a kivitel drámaian csökken.
Az 1995-ben még 1,3 millió hektolitert kitevő külföldi értékesítés, mára 700 ezer hektoliterre apadt. Ma Magyarországon évente mintegy 10 liternyi alkohol fogy személyenként.
Ennek a harmadát teszi ki a bor. Szeretnék elérni, hogy módosulás történjék a bor javára, amihez okos felvilágosítás szükséges.
Más úton jár a Varga Pincészet, amelyik tavaly több mint 105 ezer, az idén mintegy 140 ezer mázsa szőlőt vásárolt fel. Ők nem zárkóznak el az új fogyasztói igények kiszolgálásától sem: ha a piac úgy kívánja, ők olcsóbb félédes vörösborokat is készítenek. A tulajdonos Varga Péter lapunknak elmondta, hogy hazánkban 30 százalékot tesz ki a palackozott száraz borok fogyasztása, ami alacsonyabb az európai átlagnál. Ugyanakkor a boralapú édes italok itthon gyengén fogynak, nyugaton viszont népszerűek.
Ha a két szokást egyaránt figyelembe vesszük, kitetszik, hogy a száraz-édes igény egyezik az uniós átlaggal.
Az Auchan központjában lapunkat arról tájékoztatták, hogy az alsó árkategóriában, ez 180-300 forintot jelent, legjobban a félédes borok fogynak. A már minőséget jelentő 500-1000 forintos áron viszont a száraz borok viszik a prímet.
A különleges minőségű boroknál a Cabernet-Sauvignon fajtákat keresik a legjobban. Igen jó a piaca a 3 puttonyos tokaji aszúnak. Az utóbbi időben a prémium termékek iránt nagyobb a kereslet, a borkultúra érdekli a tudatosan vásárló embereket.
Látogasson el virtuálisan néhány borvidékünkre, Szekszárdra, Villányba, Tokajba, Badacsonyba, Sopronba, vagy Egerbe!
Népszerűek a vitatható értékű félédes borok
Csizmadia András gasztrofilozófus, aki már régóta kutatja étkezési szokásainkat, a közízlés tévútra kerülésével magyarázza a félédes borok népszerűségét. Még a 70-es években döntöttek úgy, hogy az erősen savas borainkat mesterségesen feljavítják, és az így nyert italt felpántlikázva piacra dobják. Egyszerűen rászoktak az emberek az édes borra, nincsenek tisztában azzal, hogy ezek mesterségesen nyerik el ízüket. Mint az országot járó előadó gyakran bevet egy kísérletet. Jó minőségű fűszeres borokat kínál, de nem mondja meg, hogy azok illatuk ellenére valójában száraz borok. A kóstoló áradozik, pedig előtte leszögezte, hogy csak az édeset szereti.
Magyar borok toplistája az V. Pannon Bormustra értékelései alapján
A Pannon Bormíves Céh rendezte V. Pannon Bormustrán 86 borpincészet 192 borfajtával vett részt. A szakmai zsűri mellett, lelkes amatőr zsűri is bírálta a bormintákat. A bormustrán kizárólag kereskedelmi forgalomban kapható, palackos borok versenyezhettek. A bírálat a 100 pontos O.I.V. rendszerben történt.Édes-fehér csúcsborok Évjárat
Árvay tokaji aszú 6 puttonyos 1999
Disznókő tokaji aszú 6 puttonyos 1999
Disznókő tokaji aszú 6 puttonyos 2000
Száraz-fehér csúcsborok Évjárat
Balla egri olaszrizling Barrique 2003
Bussay Esküvé 2003
Bussay szürkebarát 2003
Degenfeld tokaji furmint 2003
Száraz-vörös csúcsborok
Bock cuvée 1999
Bock villányi carella cuvée 2000
Csányi villányi cabernet franc 2002
Csányi villányi merlot 2002
-->