Hírek

2004.11.18. 06:24

Még idén vegyen új lakást!

Az állam nem kíméli pénztárcánkat, jövőre húszmilliárd forinttal több illetéket fizetünk. Szinte minden drágul, amit sokan veszünk igénybe. Pusztán illetékbélyegre kétmilliárddal többet, 37 milliárdot költünk majd.

Bán Károly

[caption id="" align="alignleft" width="317"] Az okmányirodában várhatóan megnő az idén a forgalom, hiszen a jelenlegi illetékekkel sokat spórolhatunk
[/caption]Butaság lenne azt tanácsolni bárkinek is, ha megromlott a házassága, hogy még az idén váljon el, mert a válóperi illeték összege 2005-ben a jelenlegi 10 ezer forintról 12 ezer forintra emelkedik. Azt viszont javasolhatjuk, hogy az útlevelet célszerű még az idén kiváltani, hisz ennek illetéke komoly mértékben nő. Egy tíz évre kért útlevélért az eddigi 6 ezer forint helyett 10 ezret kell leszurkolnunk.

S persze drágább lesz a forgalmi engedély is, amelynek illetéke 50 százalékkal, 4 ezerről 6 ezerre kúszik fel. Borsosabb lesz a gépkocsiátírás, amennyiben a járgány hengerűrtartalma meghaladja az 1890 köbcentimétert. S ha történetesen most szeretnénk vállalkozási engedélyt kérni, akkor érdemes ezt is még az idén nyélbe ütni, hisz ennek illetéke is a duplájára emelkedik.

A változások érintik a vagyonszerzéssel kapcsolatos illetékeket is. Eddig, ha takarékbetétkönyvet, értékpapírt vagy pél-dául üzletrészt örököltünk, akkor az így szerzett vagyon után nem kellett illetéket fizetnünk. Január elseje után már kell, bár ennek mértéke attól is függ, kitől örököltünk. Az illeték mértéke kisebb abban az esetben, amennyiben egyenes ági rokonunk hunyt el, s nagyobb, ha nem közvetlen hozzátartozóról van szó.

Nem csupán az ingyenes szerzés, tehát az öröklés illetékében lesznek változások, hanem a visszterhes vagyonszerzésben is. Vagyis azokban az esetekben, ha valamilyen vagyontárgyhoz vásárolunk. Ha például 1890 köbcentinél nagyobb hengerűrtartalmú gépkocsit, akkor az illeték mértéke a köbcentinkénti 15 forintról 20 forintra emelkedik.

A legjelentősebb változással akkor szembesülünk, ha új lakást vásárolunk. Eddig, ha az új lakás ára nem haladta meg a 30 millió forintot, nem kellett illetéket fizetnünk. A mentesség határa 2005. január elseje után a felére, vagyis 15 millió forintra csökken. Ha tehát például egy 20 millió forintos új lakást veszünk, akkor 300 ezer forint illetéket kell fizetnünk.

Ha vagyont szerzünk vagy öröklünk, akkor az állam lényegében adót fizettet velünk, függetlennül attól, hogy ezt illetéknek nevezi. Más a helyzet akkor, ha az állam szolgáltatást is nyújt a részünkre, például kiadja a forgalmi engedélyt, illetve megfizetteti velünk az igazságszolgáltatás költségeit. Magyarán, ilyen esetekben eljárási illetéket rovunk le. 

Példa az új lakás illetékére 2005-ben

Harmincmillió forintos vételárig az idei szabályok szerint nem kell fizetni, ha valaki új lakást vásárol. Jövőre azonban már akkor illetékfizetési kötelezettség keletkezik, ha 15 millió forintnál drágább új lakást vásárolunk. Bemutat-juk, hogy például egy 20 millió forintos új lakás esetén hogyan kell a jövő évtől kiszámítani

az illetéket.

Illeték mértéke (Ft)

4 millióig (2%) 80 000

4 millió feletti részre (6%) 960 000

A teljes illeték

20 milliós lakásra 1 040 000

A kedvezmény összege

15 millió forintig – 740 000*

Fizetendő illeték 300 000**

*A kedvezmény összege úgy jön ki, hogy 4 millióig 2%, azaz 80 000 forint lenne az illeték, az e fölötti részre, 11 millióra pedig 6%, azaz 660 000 Ft, összesen tehát 740 000 Ft.

**A teljes illetékből levonjuk a kedvezmény összegét, így kapjuk meg a fizetendő illetéket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!