Hírek

2004.12.06. 06:08

A bevándorlás kérdőjelei

Hárommillió török és kurd él együttesen Németországban és Ausztriában. Beilleszkedésük, illetve elkülönülésük a társadalomban heves vitákat vált ki.

Toronyi Attila

A bevándorlók sokadik nemzedéke sem érzi hazájának Európában a befogadó országokat – állítják berlini és bécsi szociológusok. Németországban a lakosság csaknem 9 százaléka, 7,3 millió a külföldi. Itt azonban az „olvasztótégely” USA-val ellentétben kínosan ügyelnek arra, hogy a jövevények megőrizhessék saját kultúrájukat. Most viszont azt mondják a politikusok: változtatni kell az eddigi gyakorlaton. Miért lenne hátrányos megkülönböztetés, ha a gyerekek megtanulnának németül, és részt vennének a tornaórákon?

„Ha nem alkalmazkodnak a mi értékeinkhez, hogyan várhatják el az egyenlő bánásmódot?” – írja a Die Welt. Egy felmérés összesítése szerint a külföldiek arányukat meghaladóan munkanélküliek, részesülnek szociális támogatásban és veszik ki részüket a bűnözésből. A kiadások és bevételek szemszögéből nézve a bevándorlás „ráfizetés”. Az államháztartásnak csak 25 év múlva térülnek meg a ráfordítások. Németország ugyanakkor csapdahelyzetben van. Az alacsony szülési kedv miatt szükséges az utánpótlás, ráadásul a munkaerőpiac fel tudja szívni a képzetlen tömegek jó részét. Ez azonban a folyamatot nem fordítja meg: a népesedési korfa „fejre állt”. Egyre szélesebb az idős, nyugdíjas réteg, a tizen-huszon évesek között mind több a külföldi.

Ausztriában a szakértők némileg másként vélekednek. A vendégmunkások huzamosan fizetik a járulékokat, ezért a társadalombiztosítás nettó befizetői. A külföldiek között ugyanis jóval kevesebb a nyugdíjas – írja a lap. Több a munkanélküli és a családtámogatási rendszert igénybe vevő bevándorló. A különbségek összességükben kiegyenlítődnek.

A CDU a külföldiek befogadásáról

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) pártvezetősége vasárnap Düsseldorfban ülésezett. A testület Angela Merkel elnök vezetésével előterjesztést vitatott meg a külföldiek beilleszkedéséről és az iszlamiz-musról. Ez a téma lesz ugyanis az egyik fő napirendi pontja a CDU ma kezdődő, kétnapos kongresszusának, amelyen világos állásfoglalást kívánnak hozni a reformokról és a hazafiságról. „A reformok és a hazafiság egyazon érmének a két oldala” – mondta Angela Merkel.

Toronyi Attila -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!