Hírek

2004.12.27. 07:18

A jég hátán is megélnek

Férje negyedszázadon át taposta a jeget, nagyobbik lánya a hazai hokiszövetség háziasszonya. Csoda-e hát, ha Kovalcsikné Bátori Krisztina is vonzódik a hideghez?! No, de hogy enynyire… A napokban útra kel a Déli-sark felé.

Árvay Sándor

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Bátori Krisztinának a kalandok idején lélekben legalább olyan erősnek kell lennie, mint testben
[/caption]Olyan helyre megy, ahol állandóan süvít a gyakran 150-200 kilométeres sebességű szél, ahol két-három ezer méteres magasságon fog napi nyolc órát sítalpazni, rendszeresen tízegynéhány kilométert vontatva a negyven-ötven kilónyi teherrel megpakolt szánt. A másnapra szükséges holmikat is be kell csomagolni maguk mellé a hálózsákokba, mert különben csonttá fagy a zokni, a kesztyű, a tábla csoki. December 30-án indul Budapestről az Antarktiszra a tapasztalt hegymászó Ács Zoltán társaságában. – Mindenki kérdezi, miért kell ez nekem?!– mondja Krisztina. – Boldogság a készülődés, s boldogság a cél előtti utolsó félóra. A többi borzalom és kínlódás. De a csúcsnál minden rosszat elfelejtesz…

– Eljött a te időd! Ezt szoktam mondani némi cinizmussal a decemberi fagyok beálltakor, amikor Krisztina hajnali ötkor nyitott ablaknál zuhanyozik – morfondírozik a férj, Kovalcsik Péter, aki csodálja és félti is társát. – Nem tudom visszatartani, talán nem is akarom, de mi itthon folyamatosan rettegünk. Még szerencse, hogy létezik a műholdas telefonkapcsolat. Már amikor nem fagy le az is…

Családi mániák a hegymászástól a hokin át a tévés műsorvezetésig

Kovalcsikné Bátori Krisztina a TF-en szerzett diplomát, dolgozott keramikusként is, ma saját családi vállalkozását irányítja. Járt a Kilimandzsárón és a Himalája több alacsonyabb csúcsán. 2004 áprilisában Ács Zoltánnal kitűzte a magyar zászlót az Északi-sarkon.

Kovalcsik Péter (52) az Alba Volán jégkorongozója, 177-szeres magyar válogatott, az 1989-es sydneyi C vb legjobb kapuvédője, 1983–1985 között az Év jégkorongozója. A 45 feletti korosztály csapatával öregfiúk-világbajnok 2000-ben. Vállalkozó, egy játék-nagykereskedelemi cég társtulajdonosa.

Kovalcsik Krisztina (19), főiskolai tanuló.

Kovalcsik Ildikó, Lilu (29). A zenei adónál kezdte a tévézést, majd az RTL Klub műsorvezetője volt. Korábban modellkedett, elvégezte a jogi egyetemet. Műugróként sportolt, a Magyar Jégkorong Szövetség háziasszonya.

Magyar kutatók

Első magyarként Weinek László csillagász professzor jutott el

az Antarktisz előterében levő Kerguélen-szigetekre 1874-ben. Utazók, kalandorok megjelenése után a 20. század második felében, 1964-től a Mirnij szovjet állomás fogadott magyar kutatókat. A 2003-as első magyar antarktiszi expedíció tagjai leginkább a jég visszahúzódásának hatásait elemezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!