Hírek

2004.12.30. 00:00

Álomlakások az időseknek

Sok idős ember nem érzi magát biztonságban az otthonában. Van megoldás számukra. Most tesztelik.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="128"] Aranka néninek végre nem jelent akadálypályát a saját lakása. Legjobban a fürdőszobáját alakították át.
[/caption]Aranka néni végre tud fürödni. Hetvennyolc éves, több protézis van a testében. Nem tud lejutni  tizenharmadik emeleti lakásából, az otthonában is nehezen mozog. Az Egészségügyi Minisztérium új kísérletének köszönhetően elviselhetőbb lett számára az élet.

 – Zuhanyozóra cserélték a fürdőkádamat, kapaszkodókat szereltek fel az előszobában. Hálás vagyok – mondja Jámbor Istvánné.
A kísérletben még harminckilenc idős ember lakását akadálymentesítették. Kicserélték a csúszós műanyag padlót, a magas küszöböt. Úgy, hogy mindez egy forintjukba sem került.

– Két évvel ezelőtt öt országban, köztük Magyarországon végeztek kutatást. Kiderült, hogy az idős emberek azért mennek otthonba, mert saját lakásukban balesetek érik őket – mondja Szémann Zsuzsa, a Magyar Tudományos Akadémia osztályvezetője. – A svédek kidolgoztak egy átalakítási programot. Ez alapján elindult egy kísérletet, amelynek során óbudai lakásokat tettünk élhetővé.

Átlagosan háromszázezer forintot költöttek egy otthonra. Ha sikeresnek bizonyul a kísérlet,  könyvben foglalják össze, milyen az ideális időslakás.

Rákosligeten jelzőrendszerrel segítenek az otthon élő beteg embereknek

A XVII. kerületben újfajta jelzőrendszerrel gondoskodnak

az idősekről. Rákosligeten negyvennyolc beteg, fogyatékos ember otthonába vészhelyzetben egy gombnyomásra érkezik a segítség. A nemrég kialakított jelzőrendzser egy diszpécseren keresztül riasztja a mentőket. A telefonvonalra telepített készüléket egy csuklóra erősíthető gombbal élesíti a beteg. A telefonközpontos kódszám alapján azonosítja a hívót. A rögzített kórkép alapján küldi ki a beteg lakására a mentőket. Tizenöt percen belül megérkeznek az orvosok. A berendezés évi ötmillió forintos költség, amelynek felét az önkormányzat fedezi. A fennmaradó részt állami támogatásból finanszírozzák. Ilyen berendezést a XIII., XV. és a XVIII. kerületben is beszereltethetnek az idősek, de egyelőre saját költségükön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!