Hírek

2004.12.10. 06:59

Brüsszel bírálja Bukarestet

Gy. Z.

Több szempontból is kirekesztőnek tartja a helyhatósági választásokról szóló romániai törvényt a Velencei Bizottság – jelenti a Krónika című erdélyi közéleti napilap. A testület megállapította, hogy a törvény a többi között az egyenlőség elvét sérti.

A jogszabályt májusban módosította a Nastase-kabinet, s e változtatások miatt nem indulhatott a júniusi helyhatósági választásokon a Magyar Polgári Szövetség. A törvény értelmében csak a parlamenti képviselettel rendelkező romániai kisebbségi szervezetek indulhattak önállóan a júniusi megmérettetésen. A többieknek bizonyos számú támogatást kellett megszerezniük Románia 15 megyéjében.

Később az Országos Választási Bizottság formai okokra hivatkozva megakadályozta a polgári szövetség önálló indulását a helyhatósági választásokon, míg a parlamenti megmérettetés esetében okirat-hamisítás és csalás gyanúja miatt tette ugyanezt.

A román jogszabály tiltakozást váltott ki Brüsszelben, az Európa Tanács parlamenti közgyűlése pedig felkérte a Velencei Bizottságot, hogy vizsgálja meg a törvényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!