Hírek

2004.12.03. 00:26

Elfogy a Meciar-kommandó

Az Aranykéz utcai merénylet vélt elkövetői közül ketten halottak, kivégezték őket. A Meciar-kommandó vezetője, Jozef Rohác titkosszolgálati kapcsolatait vizsgálják a szlovák rendőrök.

Szemán László

[caption id="" align="alignleft" width="266"] A magyar hatóságokkal részben együttműködő Boros Tamás volt a célpontja az Aranykéz utcai merényletnek
[/caption]A szlovák országos rendőrfőkapitány, dr. Anton Kulich tegnap kérdésünkre nem cáfolta, hogy Jozef Hamalát kivégezték. Az 1998. július 2-án Budapesten elkövetett merényletben meghalt a magyar alvilág erős embere, Boros Tamás és három ártatlan járókelő. A bombát egy kis Polskiban rejtette el a Meciar-kommandóként ismert szlovák bűnözői csoport. Az autót Jozef Hamala vásárolta, akit egy évre rá Kelet-Szlovákiában egy telefonfülkével együtt felrobbantottak. Ugyancsak megölték a csoport másik tagját, Oláh Imrét is.
A szlovák rendőrség hat éve keresi a banda főnökét, Jozef Rohácot, aki a szlovák sajtó szerint a helyi titkosszolgálattal, a SIS-sel működött együtt Meciar kormányzása idején. A kommandó legalább még hat merényletet követett el Magyarországon. Anton Kulich nem cáfolta a SIS-kapcsolatot sem. Mint azt elmondta, olyan jellegű nyomozás folyik, amiről nem árulhat el részleteket. A bujkáló Rohác egyébként néhány hónapja írásban válaszolt egy szlovák újságíró kérdéseire. Többek között leírta, hogy többször, olykor hetekig Magyarországon tartózkodik, ahol sok barátja van. Szerinte a szlovák és a magyar rendőrök nem merik magukban sem elismerni, hogy a merényletek mögött nagy titkosszolgálati csata dúl. Egyes rendőri körök osztják Rohác véleményét és az orosz titkosszolgálatok egyikét sejtik a leszámolások mögött.

Magyar és szlovák rendőrök együtt a maffiák ellen

Együttműködési megállapodást írt alá tegnap Anton Kulich szlovák és Bene László magyar országos rendőrfőkapitány. A 2005-ös közös feladatokat rögzítették a nemzetközi maffiák és a terrorizmus ellen. Ezután két, év eleji sikeres felderítésről is beszámoltak. Egy Pozsonytól Belgrádig érő emberrablási ügy megoldását, valamint egy győri drogcsempész banda felszámolását végezték közösen.

A győri banda tagjai Belgrádból csempészték Győrbe a heroint, amit aztán helyben és Pozsonyban adtak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!