Hírek

2004.12.04. 06:31

Elmarad a jogos büntetés

Görögország félrevezette az EU-t – mondta a gazdasági és pénzügyekért felelős biztos szóvivője.

Róka Zsuzsa/Brüsszel

Ezt azután ismerte el az EU kormányaként működő brüsszeli bizottság illetékese, hogy bebizonyosodott: Görögország négy éve, az eurózónába kerülés érdekében meghamisította gazdasági adatait. A vizsgálat már jó ideje tartott, miután a közösségi intézményekben kételkedni kezdtek a „görög csodában”. Vagyis abban, hogy a „rossz tanuló” Görögország látványos hajrával, fél év alatt „euróéretté” tornázta föl meghatározó gazdasági adatait, főként a költségvetési és az államháztartási hiány mutatóit.

Az, hogy a közös pénz sok előnyt kínáló övezetébe vezető mutatvány csalás volt, nemcsak Görögországra nézve zavarba ejtő. Kételyeket ébreszt a luxemburgi székhelyű közösségi statisztikai hivatal munkája iránt is. Elgondolkodtató, hogy a csalásban elmarasztalt Görögország háromévnyi diadalmas euróhasználattal a háta mögött nem büntethető.

– Az Európai Uniónak nincsenek büntetőeszközei a közösség gazdasági érdekeit sértő csalással szemben – mondta Amelia Torres, a brüsszeli bizottság illetékes szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!