Hírek

2004.12.11. 06:53

Ivkovics a csúcsra készül

Boston és Zalaegerszeg között annyi a hasonlóság, hogy mindkét város úttörő szerephez jutott a kosárgálák szervezésében.

Árvay Sándor

[caption id="" align="alignleft" width="113"] Sztojan Ivkovics, a pécsiek centere a gálák kedvence, igazi showman
[/caption]A zalai megyeszékhely 1988. május 11-én az első magyar Kelet-Nyugat-gála házigazdájaként követte a Csillagok találkozója néven 1951-ben bevezetett bostoni ötletet. Amerikában azóta háromnapos All Star Weekend néven zajlanak a hagyományosan február eleji kosaras ünnepek, s nálunk is sok minden változott azóta, hogy 16 esztendővel ezelőtt először feszült egymásnak a két országrész csapata. A csatában eddig a keletiek szerepeltek jobban, rekorddöntésre viszont a nyugatiak klasszisa, Sztojan Ivkovics készül. A Somogyból Baranyába költözött center nyolc eddigi szereplése alkalmával 122 pontot dobott, így a szombati meccsen, ha eljut a 16-ig, csúcstartó lehet. Jelenleg Orosz László (137) áll az élen, ám ő már nem gyarapíthatja pontjai számát. Ivkovics egyébként családi kísértben érkezik a gálára, hiszen felesége, Béres Tímea a MiZo Pécs képviseletében erősíti a női All Star-meccsen szereplő nyugati válogatottat.
Ha nem is olyan hosszú a gála, mint Ameirkában, de a program csaknem ugyanannyi látványosságot kínál. Délelőtt a női és férfi válogatottak nyilvános gyakorlásán bárki találkozhat a kedvenceivel, s kérhet tőlük autogramot. Rendkívül látványosnak ígérkezik a magyar kerekes-székes-válogatott bemutatója, sőt még arra is lesz lehetőség, hogy kipróbáljuk, milyen nehéz a székből triplát dobni. A fő látványosság délután öt órakor kezdődik a hölgyek All Star-mérkőzésével, ezt követi fél nyolctól a férfiak gálaelőadása. A két mérkőzés szüneteiben hárompontos dobó-, ill. zsákolóverseny színesíti a programot.

Egy éve tarolt a Kelet

A hazai gálák történetében először az 2003. decemberében rendezett eseményre kaptak meghívót a női cspatok. Íme az eredmények és a kezdő együttesek.

Nők: Nyugat-Kelet 65-60. Kelet: Englert, Eördögh, Csákány, Csávás, Kalmár-Nagy. - Edző: Tapodi Péter (Szolnok). - Nyugat: Iványi, Károlyi, Kovacsevics, Seres, Vajda – Edző: Rátgéber László (Pécs). A meccs legjobbja (MVP) Eördögh Edit lett.

Férfiak: Kelet-Nyugat 123-101. Kelet: Mészáros, Green, McClendon, Sitku, Czigler – Edző: Zsoldos András (Paks). - Nyugat: Bencze, Kálmán, Simon B., Spivey, Walker – Edző: Farkas Sándor (Albacomp). A mérkőzés legértékesebb játékosa Cory Bradford, a Univer játékosa volt. A zsákolóverseny első helyezettjének járó díjat Carl Mitchell, az akkor B-csoportos Eger játékosa vihette haza.

A hölgyek között nyugaton csak Heller fért be a pécsiek és soproniak közé

Nők Kelet: Holland Corn (BSE), Volnaja (Szolnok), Fűrész E.

(Szolnok), Papp K. (Szolnok), Ambrus (Diósgyőr) – csere. Zsolnay (Diósgyőr), Jokovics (Diósgyőr), Farmer (Szolnok), Perovics (BSE), Fodor (Diósgyőr), Bellovai (BEAC), Kajdacsi (Szeged).

Edző: Ujhelyi Gábor.

Nyugat: Iványi (Pécs), Kovacsevics (E. Sopron), Bujdosó (Pécs), Béres (Pécs), Vilipics (Pécs) - csere: Blahuskova (E. Sopron), Károlyi (Pécs), Vajda (E. Sopron), Branzova (Pécs) Hlede (Pécs), Heller (ZTE), Honti (E. Sopron).

Edző: Rátgéber László.

Férfiak Kelet: Mészáros (Paks), Bradford (Kecskemét), Lee (Debrecen), McClendon (Kecskemét), Czigler (Paks) - csere: Monroe (Paks), Szendrei (Debrecen), Thomas (Szolnok), Green (MAFC), Horváth (Kecskemét), Scott (Nyíregyháza), Sitku (Paks).

Edző: Zsoldos András és Robert Reid.

Nyugat: Kálmán (Falco), Spivey (Albacomp), Richardson (Pécs), Kámán (ZTE), Ivkovics (Pécs) - csere: Góbi (Albacomp), Fisher (Dombóvár), Dénes (Kaposvár), Quadri (Körmend), Younger (Albacomp), Pankár (Falco), Grebenár (Körmend).

Edző: Farkas Sándor és Fodor Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!