Hírek

2004.12.20. 06:50

Kamatcsökkentést vár a piac

H. L.

Az erős forint és a jelentősen csökkenő infláció miatt a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa (MT) hétfőn 0,5-1 százalékponttal mérsékelheti a jegybanki alapkamatot – vélik az elemzők. Többen az 1 százalékos csökkentést tartanák ésszerűnek, mások a kétszer félszázalék mellett kardoskodnak. A nagyobb mértékű kamatcsökkentés mellett szól a forint stabilan erős árfolyama, amely alig-alig leng ki. Az egyszázalékos kamatmérséklés azért is indokolt, mert december és február között az infláció 2 százalékponttal is eshet.

Mások úgy vélik, a 0,5 százalékpontos kamatcsökkentés esélye 75 százalék, a 0,75 százalékos vágás valószínűsége 20 százalék, az egyszázaléknak így öt- százalékos esély marad. A 12 hónapra visszatekintő infláció decemberben 5,6-5,7 százalékra, januárban pedig 4,6-4,7 százalékra esik. Ha 7,6 százalékos infláció mellett 12 százalék volt az alapkamat, akkor logikus, hogy 4,6 százalékos infláció mellett 9 százalék legyen. Magyarország egyensúlyi mutatói 4 százalékos reálkamatot indokolnak, illetve az euró kamatokat figyelembe véve 5-5,5 százalékos kamatprémiumot – vélik az elemzők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!