Hírek

2004.12.17. 06:33

Kapós az olcsóbb pezsgő

A csillagokat iszom, kiáltott fel a francia Don Perignon apátsági pincemester, érezvén a szájában szétpattanó buborékokat. Nem is sejtette, hogy abban a pillanatban a pezsgőt találta fel. Az ünnepekre készülők is lelkesen vásárolják a palackokat. A legtöbbet a Törleytől.

Horváth K. József

[caption id="" align="alignleft" width="112"] Egyre többször durran el a minőségi ital kupakja
[/caption]A Magyarországon egy évben gyártott 26,5 millió palack 65 százalékát értékesítő Törley cégnél különösen az év utolsó hónapjában nő meg a pezsgő iránti kereslet. December utolsó heteiben az éves szinten termelt több mint 16 millió palack 30 százalékát ilyenkor adják el a BB pezsgőket is gyártó Törley Pezsgőpincészetben. Leginkább az olcsóbb pezsgők kapósak az ünnepek előtt, de a drágábbak keletje is megnő. A tapasztalatok szerint a magyarok inkább édesszájúak, hiszen az eladott pezsgők döntő többsége édes. A hazai vállalatok egyre többször vásárolnak egyedi címkézésű palackokat is, mivel nő a dolgozói vagy partneri ajándék népszerűsége. Javítva ezzel a pezsgőgyárak év végi üzletét, bár az ebből a célból eladott mennyiség még egy százalékát sem éri el az összesnek.

Nagy a pezsgőforgalom a hagyományos technikával dolgozó Vinárium Rt.-nél is. Az egy év alatt gyártott százezer palack 35-40 százalékát november–decemberben adják. E cég termékei közül is az édeset vásárolják a legtöbben. Év vége felé megnő a díszcsomagolású palackok eladása is. A Walton Pezsgőgyár Rt. évi 6 millió palackos forgalmának akár 40-50 százalékát bonyolítja le november–decemberben, januárban viszont szinte teljesen leáll a piac. Az olcsóbb pezsgők mellett egyre jobban nő a minőségi félszáraz-szárazak iránti kereslet. A Walton több nagyobb céggel áll szerződésben, amelyek szintén egyedi címkével ellátott palackokat vesznek ilyenkor ajándékba dolgozóiknak.

Fortélyos születés

Legelőször Don Perignon apátsági pincemester készített pezsgőt a XVII. században, véletlenül. A még nem teljesen kiérlelt borokat vastag falú üvegpalackokba zárta. Néhány hónap múlva, amikor a karácsonyi vacsorához kibontott az eltett borokból, meglepetten tapasztalta, hogy a szájában buborékok pattannak szét. „A csillagokat iszom!” – kiáltott fel. A gyártás lényege ez. A kora tavasszal még nem teljesen kiérlelt borokat palackozzák és parafa dugóval lezárják. A borban lévő maradék cukor erjedése a palackban fejeződik be.

Kizárólagos névhasználat

A pezsgő francia nevét, a champagne-t, a francia törvények szerint csak az északkelet-franciaországi Champagne 34 ezer hektáros területéről származó pinot noir, pinot meunier és chardonnay szőlőből készült, klasszikus módon előállított pezsgők használhatják.

Mit mihez igyunk?

Szárazat rákhoz, lazachoz, kaviárhoz, szárnyashúsfélékhez, krémlevesekhez, fagylalthoz. Félszárazat eperhez, réteshez, szárnyashús-félékhez, olasz tésztafélékhez. Édeset édességekhez, de főleg dobostortához, Gundel-palacsintához, somlói galuskához, diós réteshez, túrótortához.

 

Horváth K. József -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!