Hírek

2004.12.30. 00:00

Keresés életre-halálra

Nagy erejű robbanás következtében legalább huszonnyolc ember, köztük hét iraki rendőr életét vesztette a szerdára virradó éjszakán Bagdad nyugati részén.

Gyulay Zoltán

Iraki rendőrök a főváros Gazálíja nevű negyedében behatoltak egy lakóházba, ahol feltételezésük szerint ellenséges külföldi arab harcosok rejtőztek. Amint a rendőrök feltörték az ajtót, hatalmas robbanás következett be, s a ház összeomlott. Alig néhány nappal Oszama bin Laden terroristavezér felhívásának elhangzása nyomán Irak a megújult erőszak országává vált. Kedden a bagdadi Nemzeti Gárda parancsnokát, Madhar al-Maulát gyilkolták meg látványos autóbomba-támadásban.
Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezére, Oszama bin Laden korábban új, nagy valószínűséggel hiteles hangfelvételen a jordániai Abu Muszszab al-Zarkavit jelölte meg iraki helyetteseként. Al-Zarkavit az al-Kaida emírjének (vezérének) nevezte ki.
A főterrorista korábban vi-deo-, mostanában hangfelvételeket küld az arab nyelvű tévétársaságoknak. Legutóbb az al-Dzsazira ezért a bírálatok kereszttüzébe került, mert a sugárzással tulajdonképpen eljuttatja Oszama utasításait az érintettekhez.
Oszama a feltételezések szerint az afgán–pakisztáni határvidéken, a szinte megközelíthetetlen hegyvonulatokban bujkál. Jelenleg ő a világ legkeresettebb terroristája. Huszonötmillió dollár vérdíjat tűztek ki a fejére.

Oszama bin Laden, a főterrorista

Feltételezhetően 1957-ben született Szaúd-Arábiában szíriai anyától. Jemeni születésű apja Dzsiddában hordár volt. Becslések szerint ötvenszeres dollármilliárdos.

Az FBI körözése szerint

haja: barna

szeme: barna

bőre: olajos

magassága: 193-197 cm

súlya: kb. 73 kg

alkata: sovány

neme: férfi

nemzetisége: szaúd-arábiai

családi állapota: ismeretlen

ismert nevei: Oszama bin Muhammad bin Laden, Oszama bin Laden sejk, A Herceg, A Vezér, Abu Abdallah, Mudzsahid sejk, Hadzs, Az Igazgató

különös ismertetőjele: bottal jár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!