Hírek

2004.12.11. 00:00

Kisebbségek adósa a törvény

A parlament, a kormány és az Alkotmánybíróság is arra készül, hogy lerója adósságait a kisebbségeknek. Eközben a nemzetiségi vezetők Alkotmánybírósághoz fordultak, hogy megtudják, miért nem foglalkoznak egy 2003. szeptemberi beadvánnyal.

Patay Gábor

Alkotmánybírósághoz fordulnak a magyarországi kisebbségek, mivel nem értik, hogy a taláros testület miért nem foglalkozik az ügyükkel – erősítette meg információnkat Fuzik János, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke.

Azért írnak levelet Holló Andrásnak, mert választ szeretnének kapni arra, hogy a testület mikor tárgyalja a választási törvény kisebbségeket érintő részének alkotmányellenes passzusait. Az ezt kezdeményező beadványt 2003 szeptemberében adta be Kaltenbach Jenő kisebbségi biztos.

Megtudtuk: az Alkotmánybíróság jövő év elején foglalkozik a kérdéssel. Fuzik elmondta: arra is kíváncsiak, hogy az Országgyűlés a jövő tavaszi ülésszakán a pártok befejezik-e a választási törvény kisebbségeket érintő módosítását. Erre azért volna szükség, hogy felkészülhessenek a 2006-os nemzetiségi választásokra.

A szabályok megváltoztatása azt a célt szolgálja, hogy kiszűrjék azokat a nem nemzetiségi magyar állampolgárokat, akik kisebbségi képviselőként csak pénzt húznak az önkormányzatoktól. Ehhez szorosan kapcsolódik a nemzetiségek parlamenti képviseletének kérdése is, ami tizenöt éve megoldatlan.

Németh Erika (MSZP), az Országgyűlés kisebbségi bizottságának alelnöke fontosnak nevezte a törvénymódosításokat. Elmondta: a parlamenti pártok döntöttek úgy, hogy a jogszabály vitáját a májusi EU-választások utánra halasztják. A képviselő asszony kedden, a parlament nyílt ülésén napirend előtt szól, a kisebbségi bizottság pedig szerdára várja a nemzetiségi vezetőket a testület ülésére.

Kreszta Traján, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke elmondta: a Budapesten megalakult 18 kisebbségi önkormányzat közül 14 olyan, ahol nem román származásúak ülnek. Az ilyen visszaélések megakadályozása miatt szükséges a módosítás.

Buzál Attila, a Magyarországi Németek Országos Szövetségének jogásza szerint az alkotmány módosításából következik ez a törvénymódosítási kényszer. Az alaptörvény szerint a kisebbségek tagjai választják meg saját képviselőiket. Ha a parlament tavasszal nem fogadja el a változtatásokat, akkor veszélybe kerül a nemzetiségi önkormányzatok megválasztása.

Magyarországon 13 elismert nemzeti kisebbség van, létszámuk megközelíti az egymilliót.

Tavaszt ígértek a képviselők

Heiser Antal, a Kisebbségi Hivatal elnöke bizakodó. Szerinte a parlament tavaszi ülésén lezárják ezt a kérdést. Elmondta, hogy a kormány a jelenlegi törvényalkotási szakasz után sorra veszi a nemzetiségek parlamenti képviseletének kérdését. Mindez azonban szerepel

a kormányprogramban is, ezt a kérdést a Gyurcsány-kormány átemelte elődje elképzelései közül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!