Hírek

2004.12.17. 06:29

Minden díjat megemeltek

Zsidai P. – Vultur Cs.

[caption id="" align="alignleft" width="215"] A Városháza Váci utcai dísztermében a képviselők döntéseikkel mélyen belenyúltak a pesti polgárok pénztárcáiba
[/caption]A Fővárosi Közgyűlés tegnapi ülésén áremelésekről döntött. Azt is megszavazták, mit kell tenni, ha éhesek a képviselők. Ebben egyetértettek.

A koalíciós többség egymás után szavazta meg, az ellenzék egymás után nem tudta támogatni a szolgáltatási díjak emelését. Egyetlen kivétel volt a BKV-val kapcsolatos árváltozás. Vajda Pál a nagyobb, 15+5 százalékos emelésről szóló előterjesztést támogatta. Ehhez azonban csak hat képviselő csatlakozott. A közgyűlés a 10+5 százalékos emelést hagyta jóvá. Abban a képviselőknek nem volt választási lehetőségük, hogy a BKV jövőre kétszer emelje tarifáit.

Legnagyobb mértékben, az inflációt jóval meghaladva, tizenöt százalékkal emelkedik a csatornadíj. Ez azt jelenti, hogy lakásonként havonta 355 forinttal kell többet fizetni. Az emelés nagyságát az előkészítők a tavalyinál nagyobb fejlesztési források előteremtésével indokolták. Az ivóvíz hat százalékkal fog többe kerülni jövőre, ami lakásonként 138 forintos pluszkiadást jelent.

Zsinka László (MIÉP) nem fogadta el a vizes cégek díjemelését. Szerinte a ki-fizetett hatmilliárdos menedzs-mentdíjból elegendő jutna a fejlesztéskre. Azt is javasolta, a főváros kezdeményezze a két cég részvényeinek visszavásárlását. Kérdésünkre Vajda Pál egyszerűen „hülyeségnek” nevezte Zsinka javaslatát.

A folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi szolgáltatás, vagyis a szennyvízszippantás 8,6 százalékkal emelkedik. End-rédy István (Fidesz–MKDSZ) és Szőke László (MDF) frakciója azért nem támogatta, mert a szolgáltatást végző társvállalkozók adatszolgáltatásában teljes a zűrzavar. Nincs egységes rendszer, ezért hiteltelennek tartják kimutatott vállalási díjaikat is.

A szemétdíj kilenc százalékkal lesz több jövőre. Családi házaknál a 110 literes tartály ürítése 339-ről 370 forintra emelkedik. Lakóközösségeknél az egy köbméteres konténer ürítése 9246-ról 10091 forintra növekszik. Átlagosan tizenegy százalékkal emelték a képviselők a kegyeleti szolgáltatások díjait. Ezen belül a sírhelymegváltás díja tizenöt százalékkal, a ravatalozó igénybevétele hét százalékkal növekedik. Nem maradt ki a díjemelésekből a kéményseprés sem, januártól 6,9 százalékkal fog többe kerülni. Egyedi kéményeknél az eddigi 1080 forint helyett 1156 forintot kell majd fizetni.

Módosították a parkolási rendeleteket

Tegnap újra módosította parkolási rendeletét a közgyűlés. Eszerint sem várakozási, sem pótdíj nem róható ki arra, aki parkolási övezetben tiltott helyen parkol. Változik a kerékbilincs használata is. A parkolási övezetben díjfizetés nélkül vagy az engedélyezett időn túl várakozó autókra nem szerelhető fel. Alkotmányellenes, ezért az Alkotmánybíróság megsemmisítette az V. kerületi önkormányzat egyik rendeletének több paragrafusát, amely a kerületi lakosok kedvezményes és ingyenes parkolásáról szól. A belvárosi önkormányzat ugyanis a lakosság szélesebb körének adott kedvezményt, mint ahogy azt a Fővárosi Közgyűlés rendelete lehetővé tette volna.

Nem éhezhetnek

Demszky Gábor lendületesen, ám morcosan vezette a közgyűlést. Délután egykor még irataiból sem pillantott fel, úgy dörmögte, nem lesz ebédszünet. Aki akar, ebédelhet a büfében. Kupper András azonban megmentette az éhező képviselőket. Ügyrendi szavazást kért, amelyen minősített többséggel győztek az evés-párti városatyák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!