Hírek

2004.12.24. 08:23

Pénzforgató: az OTP Bank Privát Bank és a Reggel tanácsadó sorozata

BAMA

Szűcs Gábor, az OTP vezető tanácsadója: Az állampapír-piacon további, 4–23 bázispontos hozamcsökkenés ment végbe az elmúlt napokban. Ebben szerepet játszott, hogy hétfőn – korábbi előrejelzéseinkkel összhangban – a Monetáris Tanács 50 bázisponttal 9,5 százalékra csökkentette az alapkamatot. A piac 2005 első negyedévében további 75–100 bázispontos jegybanki kamatcsökkentést vár. Az optimista hangulatot a hét közepén némiképp megtörte az Európai Bizottság szerdai bejelentése. Eszerint a magyar kormány által, a 2005. évi költségvetési hiány csökkentésére tett lépések nem elegendők ahhoz, hogy teljesítsük az euróövezethez történő csatlakozás feltételeit. Ennek hatására valamelyest felfele indultak el a hozamok, de összességében még mindig nyereséggel zárták a hosszabb futamidejű kötvények a hetet, amely a port-fóliónk teljesítményén is megmutatkozik.

A hét elejei csúcsdöntés után 3,42 százalékos csökkenéssel fejezte be a hetet a BUX. A Mol-lal kapcsolatban felröppent az a híresztelés, hogy a Magyar Energia Hivatal és a Gazdasági Versenyhivatal – versenyszabályokra hivatkozva – várhatóan nem engedélyezik a Mol és a Ruhrgas között a gázüzletág eladásáról szóló tranzakciót. A hírt hivatalosan cáfolták arra hivatkozva, hogy még nem alakult ki végleges álláspont az üggyel kapcsolatban. További negatív hír a Mol számára, hogy a szlovák pénzügyminisztérium 1,3 milliárd koronás bírsággal sújtotta a Mol-csoporthoz tartozó Slovnaftot, mivel meglátása szerint a Slovnaft az elmúlt 3 évben túl magas nyereséget ért el azáltal, hogy kiadásként számolt el egyes tételeket. A Matáv kedden beadta kötelező érvényű ajánlatát a Telekom Montenegro becslések szerint 100-120 millió euró értékű többségi részesedésére, amely egyértelműen pozitív hír a telekom cég számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!