Hírek

2004.12.20. 00:00

Pest fentről is varázslatos

Akinek elege van a koszos, büdös, zajos fővárosból, egyszer nézze meg fentről, és újra szeretni fogja Budapestet.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="302"] Szinte terepasztallá válik a város, ha a Gellért-hegyről nézzük
[/caption]Igazán madártávlatból a János-hegyről leshetjük meg a várost. Ide feljutni a Libegővel legalább olyan élvezetes, mint maga a panoráma. Tiszta időben látni a város határait is. Fent, az ingyenes Erzsébet-kilátóból elunhatatlan kirakós játék felfedezni Budapest kerületeit és az ismert épületeket. Keskeny szürke kígyó innen a széles Duna, apró, homályos kontúr a Parlament. Sötét, jellegzetes  folt a Teve utcai rendőrpalota, kis bucka a Gellért-hegy.

Terepasztallá válik Budapest, ha felsétálunk a Gellért-hegyre. Itt még csak fizetnünk sem kell. A Citadella előtt több ingyenes hely is adódik a bámészkodásra. Alattunk csöndesen morajlanak az utcák. A házak aprólékosan kidolgozott díszes dobozok. A távoli lakótelepek fehér foltként derengenek, a hidakat mintha papírból hajtogatták volna. Innen föntről teljesen elképzelhetetlen, miért tart annyi ideig eljutni bárhova a városban.

A legbátrabbaknak a Westend tetejéről induló léggömb ajánlott. A harminc személyes kosár 150 méter magasra emelkedik. Vastag drótkötelek horgonyozzák az épület tetejéhez, így nem tud elszállni. Ringatózik és kicsit forog a szédítő magasságban. Alattunk a pályaudvar peronján az emberek olyanok mint a hangyák. Az egész város  öszszemegy. Csak a budai hegyek nőnek meg és kerülnek közel, minden más jelentéktelenné zsugorodik. Tériszonyosok garantáltan nem eresztik el a korlátot.

A főpilóta egy éve irányítja a léghajót

Aklan Attila hivatásos főpilótája a léggömbnek. Még a hadseregnél lett a magasság és a repülés megszállottja. Ejtőernyőzött, majd hőlégballonos lett. A kilátóként üzemelő léghajót egy éve irányítja. A főpilóta gombok nyomkodásával szabályozza a magasságot, vagyis hogy a csörlő mennyit engedjen a drótkötélből. Reggelente a próbarepülést is ő végzi el. Ha túl nagy a szél, nem szállhat fel a kosár. Ilyen léggömbbel egyébként akár kétezer méterre is fel lehet emelkedni, azonban 4 ezer méteres magasságnál már oxigénmaszkra van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!