Hírek

2004.12.27. 00:00

Szakértői véleményt várnak

Az elsődleges szakértői vélemény engedély nélkül tárolt fekete lőpor robbanásáról szól. A petárdaraktár megsemmisülése százötven-kétszázmilliós kárt okozott.

Szemán László

Az igazságügyi vegyészszakértői vizsgálat még mindig folyik; nem ismerik pontosan az augusztus 5-i törökbálinti petárdaraktár felrobbanásának okait. Az elsődleges szakértői vélemény megállapította, hogy a Pyro-Technic Kft. fekete lőport tárolt a raktárban, pedig arra nem volt engedélye. A szakértő azt is megállapította, hogy a robbanássorozatot éppen a fekete lőpor indította el, amit pedig mechanikai hatás váltott ki. Valamilyen fémes tárgy eshetett a lőporra. A Pyro-Technic vezetői mindenesetre tagadták, hogy bármit is tároltak volna engedély nélkül és szabálytalanul. A katasztrófában szörnyethalt a raktár három dolgozója. Közülük kettőt csak DNS-vizsgálattal lehetett azonosítani.

Augusztusban a cég négy vezetőjét is őrizetbe vette a rendőrség, ám a bíróság végül nem rendelte el a letartóztatásukat. Robbanóanyaggal való visszaéléssel, foglalkozás körében elkövetett közveszélyokozással gyanúsítja őket a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

Ugyancsak nincs még vége a rendőrségi vizsgálatnak a Pyro-Technic Balaton Kft. tevékenységével kapcsolatban. A cég peremartoni telephelyén a törökbálinti katasztrófa után nagy mennyiségű fekete lőport, katonai robbanóanyagot és gyutacsokat találtak. A rendőrség szerint az anyagok egy részét illegálisan tárolták. A cégvezetők ezt is tagadták.

Szemán László -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!