Hírek

2004.12.23. 00:00

Tariceanu alakít kormányt

BAMA

Calin Popescu Tariceanu kapott megbízást az új román kormány megalakítására. Traian Basescu román államfő úgy nyilatkozott, hogy csak az Igazság és igazságosság nevű szövetség programja szavatolhatja azoknak a választási ígéreteknek a teljesítését, amelyek alapján őt elnöknek megválasztották. Döntését Basescu azért is indokoltnak látja, mert a Nemzeti Liberális Pártból és a Demokrata Pártból álló tömörülés rendelkezik a legtöbb (161) mandátummal az új román parlamentben.
A második a Szociáldemokrata Párt, amely 160 parlamenti helyet mondhat magáénak. A tervezett kormány létrehozását határozottan támogatja a 32 parlamenti mandátummal rendelkező Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a 18 képviselőházi mandátumot magáénak tudó, a magyartól eltérő kisebbségi képviselők csoportja. Az államfő az egyeztetésekből arra a következtetésre jutott, hogy a Tariceanu-kormánynak van esélye a szükséges szavazatok megszerzésére.

NÉVJEGY

Calin Popescu Tariceanu

Született: 1952. január 14.

Tanulmányok: informatikai-matematikai főiskola

1996–1997: iparügyi miniszter

1996–2004: képviselő

2000-től a Nemzeti Liberális Párt alelnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!