Hírek

2004.12.08. 00:00

Védőszigetelést szerelt fel a miniszter

Szokatlan feladatra vállalkozott Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter tegnap Ócsán. Védőruhába öltözve, több tíz méteres magasságban madárvédő szigetelést szerelt fel egy villanyoszlopra.

Nagy V. Zs.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Emelődaruból kihajolva szereli fel a madárvédő szigetelést Persányi Miklós (jobbra), környezetvédelmi miniszter Ócsán
[/caption]– A kampány célja a madárbarát szigetelés elterjesztése. Támogatom az ehhez szükséges jogszabályi háttér megteremtését – mondta a miniszter. – Ócsa környékén nagyon sok védett madárfaj él. Ezért szerveztük ide az akciónkat.

– Fontosnak tartom olyan oszloptípusok kifejlesztését, amelyek nem veszélyesek a madarakra. Így vélekedett Hatvani György energetikai helyettes államtitkár.

Lapunk korábban megírta, hogy a becslések szerint évente csaknem ötvenezer madár pusztul el áramütés következtében. Közöttük nagyon sok a védett és fokozottan védett faj egyede. A madarak eszmei értéke meghaladja a kétmilliárd forintot. Az áramkimaradások miatt jelentős kár éri a fogyasztókat és az áramszolgáltatókat is. Egy oszlop szigetelése a legegyszerűbb típussal négyezer forintba kerül. – Bizonyos oszlopokra csak a drágább szerkezetek szerelhetők fel. Ezek ára eléri a harmincezer forintot – tudtuk meg Bagyura Jánostól, a Magyar Madártani Egyesület programvezetőjétől.

Ócsán a villanyoszlopsor a madáretetőtől háromszáz méterre kezdődik. A szigetelését az áramszolgáltató szakemberei folytatták a programot követően.

Címkék#Vélemény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!