Hírek

2005.01.07. 00:00

Disznótor színész módra

A három jó barát már hónapokkal ezelőtt kitűzte a disznóvágás napját. A malacot kényszerűségből Kisapostagról hozták Alsóörsre, Bán Jánoshoz. Így is elkészült a több méter kolbász és hurka.

Konkoly Edit

[caption id="" align="alignleft" width="301"] Gáspár Sándor és Nagy Ervin az éles kések és a friss hús fölött sem tétlenkedtek. Hajnali fél háromig serényen dolgoztak.
[/caption]– Hol van már az a disznó? – tette fel a költői kérdést Bán János (49) déli tizenkettőkor. Disznó ugyanis nem akadt egész Alsóörsön január elején. – Ki gondolta volna, hogy idén mindegyiknek lába kel karácsony előtt? Az egész falu disznót vágott az ünnepekre.
Végül Nagy Ervin mentette meg a helyzetet. Édesapjával Kisapostag környékéről kerítettek egy százhúsz kilós jószágot. Nem is akármilyet! Kevés szalonna, sok hús, újságolta Ervin, amikor Gáspár Sándor hófehér Citroënjéből kiszállt. A malacot hajnali ötkor Kisapostagon leszúrták, megperzselték, felbontották. Gáspár Sándor és Nagy Ervin vitte át fél egyre Alsóörsre.
– Egy kupica pálinkát kapunk vagy mi lesz? – kérdezi Gáspár Sándor.
– Ilyenkor kell megjönni? Ne álld el az autóval az utat, mert még le kell mennem a faluba kolbászkötöző madzagért – válaszol Bán János.
– Még csak most mész le? Hát eddig mit csináltál? Hajnal óta dolgozunk, és sehol semmi.
– Nézd meg fönn! – teszi hozzá a házra mutatva Bán. Beül bilikék autójába és elhajt. A többiek asztalt építenek két bakból és bútorlapokból, ráteszik a húst és darabolni kezdik. Ervin hatalmas combot tesz maga elé.
– Ezt nézd meg – szól Gáspárnak –, milyen gyönyörű! Jó lesz pecsenyének.
– Tényleg szép – hagyja rá Sanyi. Amikor azonban Ervin már a harmincötödik szép darabot teszi félre pecsenyének, rászól.
– Figyelj, a kolbászba nem kellene hús is?
– Na jó – dobja a többi közé csalódottan Ervin a következő darabot.
Közben megjön Bán is. – Élesek a kések? Tavaly itt is találtam egyet, ott is, nem vigyáztatok rá.
– Jól van már, ne zsörtölődj! – mondja Gáspár, és átöleli barátját.
Éjfélkor még javában töltötték a kolbászt, a hurkát, főtt a leves. Sült a pecsenyehús a jó kis vacsorához, amihez néhány kupica pálinka is elfogyott.

Kolbász Gáspár Sándor módra

Hozzávalók:

10 kg húshoz 23-25 dkg só, 20 dkg édesnemes paprika, egy marék fokhagyma, csínján köménymag, egy csomag őrölt feketebors. Egyik titka, hogy a hozzávalókat alaposan, kézzel összegyúrják.

Hurka Nagy Ervin módra

Hozzávalók: 10 kg hurkának való belsőség: szív, máj, fej, bőr, tüdő, 1 kg rizs. A rizst kicsit megfuttatjuk az abalé zsírjában. 3 liter abalében feltesszük főzni. A lébe 3 db babérlevelet is teszünk.

A megfőtt rizst keverjük hozzá az összedarabolt hurkaalapanyaghoz. Majorannát, párolt hagymát, sót és borsot ízlés szerint teszünk bele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!