Hírek

2005.01.26. 00:00

Fehér égi áldásra készülve

Ha minden igaz, s a meteorológusok nem tévedtek, mire e sorok napvilágot látnak, Budapestet beteríti a hó. A Reggel utánanézett, mire számíthatunk a fővárosi és a Pest megyei utakon.

Izing A.–Lázin M. A.

[caption id="" align="alignleft" width="298"] A meteorológusok szerint a napokban ez vár a fővárosi lakosokra. Ha minden igaz, a főbb utakat hamar megtisztítják a hómunkások.
[/caption]– A Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. (FKF Rt.) téli munkarendje november 15-én lépett életbe. Ennek első fokozata szerint vezetői szolgálatot működtetnek a központi ügyelet munkája mellett. Ha havazás vagy jegesedés várható, életbe lép a második fokozat – mondta Szegedi Péter sajtószóvivő. – A dolgozók munkahelyükön tartózkodnak készenléti ügyeletben. Szükség esetén megelőző útszórási feladatokat végeznek a fővonali járatok hegyvidéki területein.

A harmadik fokozat egyet jelent a hóekék bevetésével. Ilyenkor a teljes célgépállomány kint tartózkodik. Százhatvan gépből százhuszonkettő alkalmas szórásra, a gépek átlagkora tizennégy év. E fokozatban hirdetik meg a hómunkások felvételét is. Reggel hattól délután kettőig 2200 forintot, 14 órától 22 óráig 2400 forintot, este tíztől reggel hatig 2600 forint nettó bért fizetnek a jelentkezőknek.

A negyedik fokozat elrendelése akkor történik meg, ha a városban a hóréteg vastagsága meghaladja a harminc centimétert. A hideg miatt a vegyszerek nem fejtenek ki olvasztó hatást. Ekkor a Téli Rendkívüli Koordinációs Bizottság irányítja a hóeltakarítási munkákat, a Fővárosi Téli Operatív Munkacsoport utasításai szerint.

Az FKF Rt. kiemelt feladata a főváros fő- és tömegközlekedési útvonalainak takarítása. Minden közlekedési folyosó fontos, amely ki-emelt egészségügyi és élelmiszer-kereskedelmi központokhoz vezet. Ez egy ezerkétszáz kilométeres hálózat, ahol hetvenkilenc fővonali járat működik. Legfeljebb negyven gramm sót szórnak ki egy négyzetméterre, védett fasorokban csak a felét. Hidakon tíz gramm az adag. A közjárdák, lépcsők és zebrák mellé ezer darab ládát tettek ki a városban hintőanyaggal.

– Reggelre Budapesten hozzávetőleg öt centiméter hóra, mínusz három fokra és viharos szélre számíthatunk – mondta lapunknak Pártai Lucia meteorológus. – A gyengülő havazás csütörtökig tart fagyos nappalokkal és éjszakákkal. Enyhülés hétfőtől lehet.

Közösen söpörnek

– Hét géppel rendelkezünk, mindegyik működik – méri fel az autóparkot Szabó Imre, a budaörsi BTG műszaki munkatársa. Elmondta, havazás esetén sót és homokot hintenek. A település úthálózatának hossza meghaladja a 260 kilométert. A főbb közlekedési folyosókat a megyei közútkezelővel együtt tisztítják. A mellékutcákban akár három napba is beletelik, mire eltakarítják az égi áldást.

A hideg hamar továbbáll

– Előrejelzésem szerint a hidegfront három-négy napon belül továbbáll – mondta érdeklődésünkre Dávid Mihály. A koros nyíregyházi időjós 1974 óta készíti hosszú távú előrejelzéseit. Pest megyében szombattól nappali felmelegedés indul, mely február 10-ig tart. Ám az éjek továbbra is hűvösek lesznek. A tavasz március elsejével indul, de a valódi felmelegedésre csak e hó közepétől lehet számítani.

A hóeltakarítás fontossági sorrendje:

hidak

felüljárók

buszvonalak hegyvidéki szakasza

autóbusz- és főközlekedési útvonalak

kenyérgyárak

élelmiszer-elosztók

kórházak, rendelők

közintézmények

A megállók tisztítása a BKV Rt. feladata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!