Hírek

2005.01.18. 08:55

Feltárult Leonardo műhelye

A firenzei Annunziata-templom kolostorában bújt meg az a freskókkal díszített szoba, amelyben Leonardo több híres képét is festette.

Tornai Szabolcs

Négyszáz évvel ezelőtt a híres reneszánsz életrajzíró, Giorgio Vasari A legkiválóbb festők, szobrászok és építészek élete című könyvében ezt írta:
„Leonardo visszament Firenzébe, s ott megtudta, hogy a szervita barátok Filippinót bízták meg az Annunziata-templom főoltára fölé szánt táblakép megfestésével. Leonardo azt mondta, hogy ő szívesen készítene egy ilyesfajta művet... A fráterek pedig befogadták Leonardót a kolostorba, hogy fesse meg a képet, minden kiadását fedezték, és családostul eltartották.”
Évszázadokon át hiába keresték Leonardo műhelyét, ahova az emberek úgy özönlöttek, „mintha valami ünnepélyre mentek volna”. De nemrégiben, amikor megkezdték a kolostor felújítását, egy freskókkal díszített szobára bukkantak a restaurátorok.
Az egyik freskó egy szárnyas angyalt ábrázol madarakkal körülvéve. Feltűnően hasonlít Leonardo híres képéhez, az Angyali üdvözlethez. A restaurátorok egy rejtett lépcsőt is találtak, amely a műhelyhez vezetett a kolostorban. Minden arra mutat, hogy meglelték Leonardo évszázadokon át keresett műhelyét.
Leonardo 1500-ban, 48 éves korában tért vissza Firenzébe, tizenhét év milánói tartózkodás után. Az Annunziata-templom kolostorában festette meg a Szent Anna harmadmagával című remekművét.
A kutatók szerint Leonardo a Mona Lisát is a kápolnaműhelyben festette. Ezt támasztja alá a Mona Lisa modelljéről írt nemrég született tanulmány is. Ebben a szerző azt állítja: Leonardo az Annunziata-templom-ban ismerkedett meg Lisa Gherardinivel, a firenzei selyemkereskedő, Francesco del Giocondo feleségével. A feltevést az is igazolja, hogy a del Giocondo családnak kápolnája volt az Annunziata-templomban.

Tornai Szabolcs -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!