Hírek

2005.01.24. 00:00

Jó szomszédok fővárosa

Ha a fenti lakó kopácsol, vagy a mosógépe az alatta élőket áztatja, általában a közös képviselőhöz vezet az út. Csakúgy, mint a szemetelő, hangoskodó szomszédok miatt. Budapesten ritkán pereskednek a társasházak lakói.

Dukay Nagy Ádám

[caption id="" align="alignleft" width="150"] Szemerics Józsefné (79) mutatja, alig folyik a víz I. kerületi otthonában
[/caption]Újságlopás, víznyomás-csökkenés, lépcsőház-felújítás, elakadt lift, és bűzlik a szemétledobó - néhány a legjellemzőbb társasházi panaszokból. Mindezeket a közös képviselőnek kell, lehetőség szerint házon belül megoldania. Krichbaum Ferencné a Bakáts tér egyik tömbjében tölti be ezt a munkakört. Mint elmondta, neki nem sokat fáj a feje az esetleges nem fizetők miatt. Úgy mondja, ez egy rendes ház. Sőt az épületben hangoskodókra, szemetelőkre, és a kutyatulajdonosokra sincs komolyabb panasz. – A mi elsődleges feladatunk a költségvetés kezelése – mondja a közös képviselő. – Pontosan meg kell terveznünk, miből mekkora bevételekkel, illetve milyen kiadásokkal számolhatunk. A közös költség befizetésével nálunk általában nincs gond, ez azonban nem mindenhol van így. Pedig ha a befizetés akadozik, tervezhetetlenné válnak a kiadások is. A lépcsőház világítása, takarítása, a lift üzemeltetése, a festés, a vakolás már egy kisebb épületben is komoly összegre rúg. Ettől függetlenül, ha a lakóknak egymással van problémájuk, azt igyekszünk házon belül orvosolni.

– A társasházak szervezeti működési szabályzatukat, alapító okiratukat és házirendjüket követik működésükben – tájékoztatott dr. Égertz Andrea ügyvéd. – A bíróságig jutó viták tárgya általában a közös helyiségek használata, a közös költség befizetése, a felújítások ütemezése. Az ennél kisebb problémák – ilyen a kutyatartás vagy a szárító kialakítása
– általában a lakóközösség keretein belül megoldhatók.

Sima Zoltán (25): – A postaládámból két hónapon keresztül vették ki reggelenként a napilapomat. Amikor kiderült, melyik szomszéd hordja el rendszeresen az újságot, megbeszéltük a dolgot. Azóta nincs problémánk egymással. A ház egyébiránt nyugodt, ezt az esetet leszámítva nem ért kellemetlen élmény.

Perlaki Lászlóné (50): – Szentenderén egy sorházban lakom, onnan járok a fővárosba dolgozni. Az épület előtti hólapátolás megoldott, mert azt mindekinek kötelessége a maga lakása elől eltakarítani. A tavaszi és a nyári hónapokban azonban a házsor előtti közös kert locsolásának sokszor nincs gazdája.

Köles Ildikó (30): – A ház kaputelefonján becsöngethet árus, szórólap-kézbesítő, és akadnak, akik bárkit beengednek. Ez boszszant. Azt pedig tudjuk, hogy a betörők egyik kedvelt módszere ilyen módon bejutni a lépcsőházba. Zavar a dolog, mert olvastunk már szerelőként bemutatkozó tolvajról is.

Címkék#Vélemény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!