Hírek

2005.01.12. 06:57

Késik a sportolók fizetése

Az ezredfordulón Dunaújváros vált a csapatsportágakban az ország fővárosává. A Dunaferr sportolóit írigyelték szerte az országban, hiszen az újvárosiak rendre sikeresen szerepeltek, de magyar viszonylatban meglehetősen jól is kerestek.

Schiller Zsolt

Már nem csak a kilencvenes évek óta kedvenc, női kézilabdások és jégkorongosok teljesítettek jól, a férfi kézilabdások és röplabdások, s egyik pillanatról a másikra a másodosztályból feljutó labdarúgók is a bajnoki címért csatáztak. A helyiek számára korábban minden egyes meccs ünnep volt, ebben az időben viszont a bőség zavarával küzdöttek, sorra érkeztek a városba a neves ellenfelek, s így csak az igazán nagy mérkőzésekre telt meg a csarnok.

Csodás emlék 2000, ugyan az előző évben taroló, s minden trófeát (bajnokság, kupa, Bajnokok Ligája, Szuperkupa) begyűjtő női kézilabdások „csak” második helyen zártak, viszont először – nem kizárt, hogy utoljára – nyertek bajnoki címet a focisták  és a férfi kézilabdások, míg a hokisok a második aranynak örülhettek. Következő évben a hölgyek elsők, míg a hokisok, a focisták, a férfi kézisek, mi több, meglepetésre a röplabdások is másodikok lettek.

Egy év múlva megint a hokisok és a dobogón még eggyel feljebb lépő röplabdások szállították az aranyat, a női kézisek ezüstöt, míg a férfiak bronzot szereztek. A focisták viszont lemaradtak a dobogóról.
Azóta komoly gondok voltak a bázisvállaltnál, a cég folyamatos veszteségei miatt a sport háttérbe szorult. Elmaradt a korábbi nagy támogatás, a fizetések jelentősen csökkentek, s a sportolók megkezdték az elvándorlást.

A labdarúgó csapat szét-, majd kiesett. Ma már szinte csak amatőrök játszanak a közben felújított stadionban. Mára nem maradt szinte senki a korábbi röplabdacsapatból. Bár a férfi kézisek, hazai pályán megszorítják a két nagyot, a Fotexet és a Szegedet, a kupagyőzelem mára álom, s a bajnoki dobogón is csak az alsó fok lehet a cél. A hokisok is kiváltak az anyaegyesületből és lényegesen szerényebbek az anyagi feltételek, mint korábban.

Egyedül a női kézilabdások helyzete tűnik megnyugtatónak. Az együttes az elmúlt két évben megnyerte a bajnokságot és idén is a legnagyobb esélyes. Bár a Dunaferr már kevesebb pénzzel segít, több jelentős szponzor is az együttes mögé állt, s talán ennek köszönhető, hogy a teljes magyar válogatott Újvárosban játszik. A hírek szerint viszont olykor itt is – hónapokat – késik a fizetés.

Az aranykor költségei

Labdarúgás: 650-750 millió

Férfi kézilabda: 200-230 millió

Női kézilabda: 200-220 millió

Jégkorong: 100-120 millió

Röplabda: 35-50 millió

(becsült adatok)

Schiller Zsolt -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!