Hírek

2005.01.20. 00:00

Nem látszik át az üvegzseb

Hétfőn százhat, tegnap kilencvenhét szerződés hiányzott a fővárosi önkormányzat internetes üvegzseboldaláról.

Zsidai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A főváros vezetői (Vajda Pál, Szolnoki Andrea, Demszky Gábor, Tiba Zsolt és Schiffer János) is megnézhetnék a világhálón a szerződéseket
[/caption]Valamennyi szerződés 2004-ben köttetett, és az üvegzsebtörvény szerint a nyilvánosságot tájékoztatni kell ezekről. A hiány okáról az esetek többségében a következő mondat ad felvilágosítást: „a szerződés nem jeleníthető meg, mert még nincs publikálva”. Három szerződés azért nem szerepel a honlapon, mert „eltávolították a rendszerből”.

Ha valamennyi szerződés eredményét feltennék a weboldalra, négyszáztizenhármat tekinthetne meg az érdeklődő. Így azonban közel egynegyede nem olvasható. Azt, hogy melyek azok a szerződések, amelyek hiányoznak, nem lehet tudni, ezért értékük sem becsülhető meg.
Az oldalon szereplő szerződések értéke százezertől több száz millió forintig terjed. A Városháza sajtóosztályán arról tájékoztattak, a probléma elsősorban technikai jellegű. A honlap informatikai rendszerét megzavarta a 2004–2005-ös évváltás. – Nem áll senkinek szándékában bármit is titkolni – közölték. Ez azonban csak részben ad magyarázatot arra, hogy a szerződések többsége miért hiányzott már az évváltás előtt.

A hiánylista a harmincötödik számúval kezdődik. A sajtóosztályon nem tudták megmondani, mikor kerül valamennyi szerződés az oldalra.

Kötelező tájékoztatni

Az állami vagy helyi önkormányzati feladatot, és egyéb közfeladatot ellátó személy és szerv tevékenységére vonatkozó adat közérdekű. Különösen az az önkormányzat költségvetésére és végrehajtására, vagyonkezelésére, a közpénzek felhasználására és az erre kötött szerződésekre vonatkozó adat. Ezekről a közfeladatot ellátó szerv köteles pontosan és gyorsan(!) tájékoztatni a közvéleményt.

Adatvesztés

Ha nem informatikai a hiba, valószínűleg az illetékes ügyosztályon akadhattak el az adatok, közölte a főváros sajtóirodája.

A szerződéskötésben közreműködő ügyosztályvezetők adják ki az adatközlési engedélyt. Innen eljuttatják az informatikusokhoz, akik mérlegelés nélkül felteszik azokat. A főváros vagyoni helyzetével kapcsolatos adatszolgáltatást a vagyonnyilvántartási ügyosztály felügyeli.

Perelhető az adat

Ha a közérdekű adatra vonatkozó kérését nem teljesítik, a kérelmező bírósághoz fordulhat. A pert a megtagadás közlésétől számított 30 napon belül kell megindítani. Budapesten a Pesti Központi Kerületi Bíróság, országos hatáskörű szerv esetében a megyei és a fővárosi bíróságok illetékesek. Ha a bíróság a kérelemnek helyt ad, határozatában az adatkezelő szervet a kért közérdekű adat közlésére kötelezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!