Hírek

2005.01.03. 01:58

Nincs komoly lavinaveszély

Szlovákiában a tátrai csúcsok havasak, az előrejelzések szerint a lavinaveszély esélye nő. Az osztrák Tirolban szintén óvatosságra intik a síelőket.

Szabó Tamás

– Közvetlenül hóesés után általában nem bölcs dolog mászni, vagy síelni – mondta Déri Tamás a Tensí Holiday sírészlegének vezetője, aki jelenleg a tiroli Alpokban síel. – De többek között erre is figyelmeztetjük a turistákat.

Minden sípályánál lavinaellenőrző berendezésekkel mérik a hó minőségét és hőmérsékletét. Emellett táblákkal is jelzik az esetleges veszély mértékét. A tiroli Alpokban egyelőre minden csendes, természetesen folyamatosan figyelemre intik a téli sportok kedvelőit, ám komoly veszélyt sehonnan sem jeleznek. Szlovákiában, a Magas-Tátrában, az előrejelzések szerint szintén nő a lavinaveszély, ám az ottaniak még nem találkoztak árulkodó jelekkel. Persze az óvatosság nem árt. – A Magas-Tátrában már kijelöltek olyan szakaszokat, amelyeket csak saját felelősségre használhatnak a síelők – mondta Bajkai András, aki jelenleg Szlovákiában síel. – Azonban sajnos sokan figyelmen kívül hagyják a jelzéseket, s a tiltott részeken is síelnek. 

Ássunk gödröt a hóba!

Ha gyengül a kötés a hórétegek és a talaj között, a hó lecsúszik a lejtőn. A hó minőségének felbecsülésére az egyetlen biztos módszer, hogy a rétegek megvizsgálására gödröt ásunk a hóba. A legjobb rétegminta a talajig lemegy. A veszély akkor a legnagyobb, amikor puha és kemény rétegek váltogatják egymást, és egy keményebb réteg tetején vastagabb puha réteg található.

Mikor megindul a hó…

Lavinába kerülni korántsem egyenlő a biztos halállal. A gyors reakciók sokat változtathatnak a baleset kimenetelén. Fussunk felfelé a megindult lejtőn, „ússzunk” vagy guruljunk oldal irányba vagy a felszín közelébe. Amint lassul a lavina és még tudunk tájékozódni, próbáljunk a felszín felé úszni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!