Hírek

2005.01.12. 00:00

Pedagógusok beadványa az Alkotmánybírósághoz

S. B.

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Az érdekvédők szerint ugyanis alkotmányellenes a Prémium Évek Programban megjelenő munkakör nélküli foglalkoztatás. Ezzel ugyanis lehetővé válik a közoktatásban a kötelező óraszámok feloldása – állítja Kerpen Gábor elnök.

A munkáltató a készenléti állományba helyezett dolgozót bármikor berendelheti legfeljebb heti 12 órára, és bármilyen munkát elvégeztethet vele 60 százaléknyi bérért. Ezzel szemben a közoktatásban a heti kötelező óraszámok a pedagógusok munkaköréhez kötöttek. A „készenléti dolgozó” kiszolgáltatottá válik, a tantestület többi tagja pedig bármilyen munkára kötelezhető, ha a jogszabály hatályba lép. A szakszervezet azzal fordult az Alkotmánybírósághoz, hogy állapítsa meg a szabályozás alkotmányellenességét.

A PDSZ ugyanakkor kéri, hogy a kormány függessze fel annak az új szabálynak az alkalmazását is, amely szerint 2005. július 1-től nem lehet közalkalmazott az, aki a 65. életévét betöltötte. A szakszervezeti vezető kifogásolta, hogy ez a döntés mindenféle előzetes felmérés és egyeztetés nélkül született. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!