Hírek

2005.01.28. 00:00

Polgármesterek támadása

A Reggel úgy értesült, hogy Tóth Mihály (59) csepeli polgármester gyűjtött aláírásokat Schneller István (56) elmozdítása érdekében.

Patay G. – Izing A.

[caption id="" align="alignleft" width="292"] Tóth Mihály csepeli polgármester nem akart nyilatkozni a Schneller elleni támadásról. Pedig az ő kezében van a helyzet kulcsa.
[/caption]Hírünket Hajdú László (58) XV. kerületi polgármester megerősítette. Azt is elmondta: vele együtt legalább tízen írták alá a kezdeményezést. Szerinte a városrész a főépítészi iroda miatt esett el a Medimpex beruházásától. Az ország egyik legnagyobb gyógyszerforgalmazója bázist akart kialakítani a kerületben. Az ügy öt éve húzódik, mert a főépítész irodája nem hagyta jóvá a szabályozási tervet.

A Reggel értesülése szerint Schneller István utódaként a legesélyesebb Z. Halmágyi Judit építész, az Erik van Egeraat Építészeti Iroda budapesti vezetője. Z. Halmágyi Judit (43) két legismertebb munkája a ING Bank Dózsa György úti épülete, valamint a Kálvin Center.

Forrásaink szerint a mindenkori főpolgármester abban érdekelt, hogy olyan személyt nevezzen ki főépítésznek, aki felengedi a szakmai sorompót a fejlődés előtt. Az állást a szakma véleménye szerint mindenképpen pályáztatni kellene. A kerületi építészek esetében logikus karriervonal lehetne a főépítésszé való előlépés, amennyiben pályázatuk annyira értékes. A főépítészt a köztisztviselői törvény szerint nevezik ki, munkáltatója a főjegyző. A főpolgármesteri hivatalt megkérdeztük, napirenden van-e új főépítész kinevezése. Azt közölték, hogy nincs napirenden.

A legesélyesebb jelölt éppen siel

Z. Halmágyi Juditot szabadsága idején, síelés közben értük utol. Az építész arra a kérdésre, hogy ő maga mit tud jelöltségéről, mindössze annyit közölt: hivatalos felkérés hozzá nem érkezett. 1970 és 1974 között Magyarországon és Algériában francia nyelvű gimnáziumot végzett. Diplomáját 1986-ban védte meg a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán. 1986–94 között a Lakóterv munkatársa, 1991-től vezető tervező. 2001 óta az Erik van Egeraat Építészetei Iroda vezető tervezője, 2003 óta társépítész. Két gyermeke van, lánya 16, fia 14 éves.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!