Hírek

2005.01.27. 06:58

Segít az ápolási díj

Ha a családban valaki súlyosan beteggé válik, s a hozzátartozó kénytelen tartósan mellette maradni, gondozni, ápolási díjat igényelhet. Ha visszatér a munkába, olcsóbb a foglalkoztatása.

Horváth K. József

Aki ápolási díjat kapott, s újból munkába akar állni, annak munkaadója megtakaríthatja bére társadalombiztosítási járulékának felét. Egy idén életbe lépett jogszabály-módosítás erre lehetőséget ad. Ápolási díjra az
a hozzátartozó jogosult a törvény alapján, aki tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos 18 év alatti személy gondozását végzi. Méltányosságból az önkormányzat 18 év feletti tartósan beteg hozzátartozójának is megítélhet ápolási díjat. Az erről szóló igazolást a háziorvos közreműködésével kell beszerezni. Ez lehet kórházi zárójelentés vagy orvos szakértői vélemény.
Az ápolónak rendszeres jövedelme nem lehet. Ilyennek számít a táppénz, a nyugdíj, a gyes, a gyed is. Négyórás munkaviszony mellett azonban igényelhető ez a juttatás. Továbbá az is kérheti, aki munkaviszonyban van ugyan, de az ápolás idejére fizetés nélküli szabadságot vesz ki, amit a munkáltató igazol.
Az ápolási díjat az igénybe vevő állandó lakóhelye szerinti önkormányzatnál kell igényelni. Tekintettel arra, hogy váratlan élethelyzetről is szó lehet, az önkormányzat általában már a kérelem benyújtásának havában folyósítani tudja a pénzt.
A legkisebb adható összeg a nyugdíjminimum, ez idén havi 24 700 forint. Ennek a kilencven százalékát a költségvetés kifizeti az önkormányzatoknak, a többit saját forrásból tehetik hozzá. Az önkormányzatok a törvény szerint legfeljebb 37 050 forintra egészíthetik ki az összeget.
Az ügyfél választhat: átutalással vagy postai úton kaphatja meg
a pénzt. Az ápolási díj addig vehető igénybe, amíg a rászorulót gondozni kell.

Szótár

Súlyosan fogyatékos

- Akinek segédeszközzel vagy műtéti úton a látóképessége nem korrigálható, ezért kizárólag tapintó-halló életmódra képes.

- Aki súlyosan hallássérült, a beszédet hallás útján nem érti meg, s akinek beszédét nem lehet érteni.

- Aki az értelmi képessége miatt kerül e kategóriába.

- Akinek mozgásszervi betegsége súlyos mértékű.

Tartósan beteg

- Aki a fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézmény vagy illetékes szakrendelő szakorvosa által kiadott zárójelentés, igazolás alapján, a háziorvos szakvéleménye szerint előreláthatólag három hónapnál hosszabb időtartamban állandó ápolást, gondozást igényel.

a munkába, olcsóbb a foglalkoztatása. Horváth K. József -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!