Hírek

2005.01.03. 00:00

Szigorítaná a miniszter a petárdarendeletet

Szigorítaná a petárdák használatáról szóló kormányrendeletet Lamperth Mónika belügyminiszter. Ez azért szükséges, mert az idei évforduló éjjelén országszerte több mint tíz petárdabaleset történt. Egy évvel ezelőtt sokkal kevesebben sérültek meg.

Patay Gábor

Budapesten hat, országosan pedig több mint tíz petárdabaleset sérültjét kellett ellátniuk a mentőknek, ebből kettő volt súlyos. A többi petárdabalesetnél könnyebb horzsolásokat kellett ellátni. Az előző szilveszterkor a mentőszolgálat adatai szerint sokkal kevesebb petárdabaleset történt.

A petárdákra vonatkozó kormányrendeletet két évvel ezelőtt, az európai uniós jogharmonizációs követelmények miatt változtatták meg. A két éve érvényes szabály szerint december 28–31. között az árusok szabadon forgalmazhatják a petárdákat. Ez idő alatt a nagykorú magyar állampolgárok vásárolhatnak, birtokolhatnak és szilveszterkor használhatnak petárdát. A jogszabály értelmében a petárdákhoz mellékelni kellene a magyar nyelvű használati utasítást, de eddig sem a rendőrség, sem a vámőrség nem talált olyan árust, aki eleget tett volna a rendelkezésnek.  December 31-én este hattól másnap reggel hatig szabad petárdát robbantani. A rendőrség ötvenezer forintig terjedő bírsággal büntetheti azt, aki mások testi épségét, illetve vagyontárgyait veszélyezteti vele. Ezen a szabályozáson akar szigorítani Lamperth.

Hat halál, ötven sérülés az utakon szilveszterkor

Hatan vesztették életüket szilveszterkor az országban. Valamennyien közlekedési balesetben haltak meg, ötvenen pedig megsérültek az utakon. A legtöbb baleset Pest megyében történt. Egy középkorú nőt villamos gázolt halálra a fővárosban, az I. kerületben szilveszter estéjén. Pilisvörösvárnál két autó frontálisan összeütközött, két ember súlyosan, négy könnyebben megsérült. A XIII. kerületben egy taxiba rohant bele egy másik autó, a taxi vezetőjét a tűzoltók szabadították ki a kocsiból. Az Óbudai-szigetnél horgonyzó szervizuszály őrét január elsején holtan találták meg a vízben. Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta, hogy december 31-én és január elsején összesen 290 riasztást kaptak. A fővárosban hatvanszor vonultak ki a tűzoltók kisebb-nagyobb tüzekhez.

Petárda miatt hallás- és égési sérült is volt

A hallása került veszélybe annak a férfinak, aki Budapesten szilveszterkor egy petárdától szenvedett balesetet. A sérültet az Országos Baleseti Intézetbe szállították – mondta el Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Mások égési sérüléseket szenvedtek a kezükben felrobbant petárdáktól. A mentők országszerte tíz sérültet láttak el. A petárdázást már tavalyelőtt engedélyezték, a múlt évben csupán két baleset történt. Nem okozott sérülést az a petárda, amelyet egy kunmadarasi férfi dobott be egy vonatfülkébe Cegléd közelében. A rendőrök elfogták az 56 éves tettest.

Címkék#Vélemény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!