Hírek

2005.01.22. 00:00

Szita Károly: áldozat vagyok

Szita Károly, Kaposvár polgármestere az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárától kapott legújabb dokumentumok tükrében is fenntartja azon korábbi állítását, hogy nem volt ügynök.

Vas András

A fideszes városvezető mindezt sajtótájékoztatón jelentette be tegnap. Egyben hozzáfűzte: már meg is tette a szükséges jogi lépéseket és ebben az ügyben utoljára állt a sajtó képviselői elé. – A csatát nem a televíziók és az újságok nyilvánossága előtt kívánom megvívni, hanem majd a szavazófülkékben – hangoztatta. Kaposvár első embere elmondta, megkapta a neki tulajdonított, Krakus Péter álnéven írt iratokat, ám ezek szerinte két héttel ezelőtt még nem voltak a levéltárban.

Az iromány vagy a Nemzetbiztonsági Hivataltól (NBH) került a sajtó nyilvánossága elé, vagy három hete még nem is létezett – mondta. Utalt arra: Tóth András, a titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkár már korábban azt állította: bizonyosan van a személyéről irat a levéltárban. – Akkor nem volt, különös, hogy mára mégis előkerült, méghozzá épp az NBH-tól. – Egyértelmű, hogy politikai támadásnak vagyok az áldozata – állította a városvezető. Tóth András államtitkár vádaskodásnak minősítette Szita célzásait. Szerinte a megnyilvánulásokkal nem érdemes foglalkozni.

Szita Károlyról január első napjaiban az Index internetes újság fórumán állították: egy 1989-ben, feltehetőleg az akkori állambiztonsági szerveknek írt levél utal rá, hogy Krakus Péter álnéven ügynökként tevékenykedett. Szita Károly később az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárától kapott igazolást bemutatva azt állította, nem igazak a róla szóló hírek, írásszakértők azt valószínűsítették, hogy megegyezhet

a két kézírás.

Címkék#Vélemény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!