Hírek

2005.01.17. 06:51

Titokzatos hang a Titánról

BAMA

A Huygens európai űrszonda 22000 km/órás sebességgel behatolt a Titán légkörének felső rétegébe, majd leszállt a hold felszínén. Onnan a hétvége során képeket, hangfelvételeket küldött a Földre. A tudósokat meglepte az elsőként rögzített hátborzongató, vonító hang, amelynek eredetét nem ismerik.

A Szaturnusz legnagyobb holdjáról érkező fényképfelvételek tanúsága szerint a Titánon folyóvölgyekhez, tengerpartokhoz hasonló alakzatok láthatók. Igaz, a szakértők állítják: a nagy hideg miatt a Titánon víz helyett szinte bizonyosan metán vagy etán hömpölyög e medrekben, partokon.

A küldetés tizenkilenc ország 250 tudósának huszonöt éves munkájába és 3,2 milliárd dollárba került. Összesen tízezer európai és amerikai szakember dolgozott meg a sikerért. Az űrszonda több mint hétévi utazás után érte el pénteken a célját, amely 1 milliárd 250 millió kilométerre található a Földtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!