Hírek

2005.01.18. 00:00

Újpalota lehet a kórház vagyonkezelője

Patay Gábor

Információnk szerint a Fővárosi Önkormányzat elfogadta a XV. kerületi polgármester javaslatát, miszerint a kerület megkapná a városrészben lévő Észak-pesti Kórház vagyonkezelői jogát.
A hét és fél hektáros területen fekvő, hárommilliárd forint értékű egészségügyi intézmény tulajdonjogán és költségein fele-fele arányban osztozik az önkormányzat és a főváros. A kerület tervei szerint az épületegyüttesben vonnák össze Újpalota, Rákospalota és Pestújhely jelenleg 27 telephelyére szétszórt járóbeteg-ellátási szolgáltatását. Az így felszabaduló helyiségek eladásából fizetné ki az önkormányzat a rossz állagú kórházépületek felújításának egy részét.
Hajdú László polgármester szerint az egykori nővérszálló helyén épülhetne lakópark. Sőt, felkereste őket olyan vállalkozó is, aki három egymástól függetlenül működő idősotthont építene. Ezek megvalósításához azonban fel kellene osztani a területet, mert a beruházó csak így kap megfelelő összegű állami támogatást. Hozzájárulás nélkül ugyanis nem éri meg a beruházás.
A kerületi ellenzék tervei csak részben egyeznek a polgármester elképzeléseivel. Ők inkább egyben tartanák a területet és így hasznosítanák. Szerintük megelőzőközpont épülhetne itt, amit egyesületek, alapítványok és egyházak bevonásával kellene működtetni. A kerületi ellenzék nem érti, miért nem tett semmit Hajdú polgármester
a helyzet rendezésére az elmúlt tíz évben.

Élményfürdő is lehetne

Az Észak-pesti Kórház, a korábbi Niedermann magán idegszanatórium 1904-ben épült. 1945 és 1991 között a szovjet hadsereg kórháza volt, azóta az épületek többsége üresen áll. 1934-ben 60 fokos gyógyvízet találtak a területen. Ezek a Budapesti Víztudományi Kutatóintézet nyilvántartásában is szerepelnek. Károlyi Márk építész élményfürdőt és pihenőkerteket álmodott a területre. Nemsokára eldől, mi épül a területen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!