Hírek

2005.01.21. 20:20

Világot átfogó rendszer katasztrófa-előrejelzésre

BAMA

Az egész világot átfogó rendszert szándékozik kiépíteni az ENSZ
a természeti katasztrófák előrejelzésére. Az elhatározás Japánban, a szakértők kobei nemzetközi konferenciáján született a dél-ázsiai pusztító szökőár hatására. Az értekezleten körvonalazott javaslatok értelmében a szökőárakon kívül a várható árvizekre, viharokra, szárazságra, földrengésekre is odafigyelnének. Az elmúlt évtizedben az ilyen katasztrófák 600 ezer ember halálát okozták a világon.
Az első elem, a szökőár-előrejelző rendszer kiépítése az Indiai-óceán térségében viszonylag olcsó (30 millió dollár), és 2006-ra már részben működőképes lenne. A megvalósítására tett javaslatokat az ENSZ fogja koordinálni. India közölte, hogy haladéktalanul megkezdi saját rendszere kiépítését, és lehetővé teszi más országoknak is a csatlakozást. Indonézia azt javasolta: a délkelet-ázsiai államok (ASEAN) működtessék a rendszert, de Németország is felajánlotta saját változatát.

Az Egyenlítő mentén

Szökőárpánik Ecuadorban hatalmas rémületet váltott ki három kisebb erejű földrengés. Mindazonáltal beigazolódott az az előre-jelzés, amelyet a Reggel ismertetett, hogy az Egyenlítő mentén hamarosan újabb földindulás várható.

Magyar kezdeményezés

Az atomfegyver-kísérletek észlelésére létrehozott rendszer felhasználását javasolja Magyarország a katasztrófák előrejelzéséhez. Az állomások a talaj rezgését, a tengerben és a talajban keltett hanghullámokat rögzítik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!