Hírek

2005.01.19. 00:00

Wekler, az atombiztos

Sokakat meghökkentett a miniszterelnök, amikor Wekler Ferencet bízta meg az atomhulladékok elhelyezését célzó elképzelés kidolgozásával és lakossági elfogadtatásával.

Pál Ágnes

A parlamentnek mielőbb döntést kell hoznia az atomerőművi hulladékok megnyugtató elhelyezéséről. Bátaapáti térségében tizenöt éve vizsgálják a talajt, hogy megtudják, alkalmas-e tárolónak. Sokakat meghökkentett, hogy Gyurcsány Ferenc Wekler Ferencet bízta meg a hulladékok végleges elhelyezését célzó elképzelések elkészítésével, és társadalmi elfogadtatásával.

Köztudott, hogy az SZDSZ-es képviselő tizenhét évvel ezelőtt a Bátaapátival szomszédos Ófaluban megakadályozta, hogy a térségben épüljön meg a kis- és közepes aktivitású hulladékok tárolója.
Tegnap a Bátaapátiban folyó kutatások ellenőrzésére, a lakosság tájékoztatására létrejött szervezet, a Társadalmi Ellenőrző és Tájékoztató Társulás (TETT) tagjai Wekler Ferenccel találkoztak.

A környező települések polgármestereiből álló társulással a politikus ismertette megbízatását. Közölte, hogy javaslatait az öszszes rendelkezésre álló információ megismerése után fogja megtenni a miniszterelnöknek és az általa megnevezett testületeknek. Részleteket addig nem árul el, amíg azokat a kormányfő meg nem ismeri. A kérdésre válaszolva elmondta: feladata elvégzéséhez valóban kért autót és titkárnőt. Mint mondotta, az elmúlt tíz év során keletkezett kutatási eredmények összegzését egyedül, segítség és infrastruktúra nélkül képtelen lenne elvégezni.

Munkája során a TETT-tel – amennyiben igényli – tartja a kapcsolatot. Konkrét találkozók időpontjában nem egyeztek meg, de nem zárkózik el a megbeszélésektől.

Nem értik a kormányfőt

Krachun Szilárd a TETT elnöke szerint a miniszterelnököt megvezették. A térségben ugyanis soha nem ellenezték a hulladéktároló megépítését. Ezért nem nagyon érti, milyen elfogadtatásra gondolt a kormányfő, amikor Weklert megbízta a feladattal. Ugyanakkor kijelentette: a kormánymegbízott tájékoztatója korrekt volt, a megbeszélés egyetértéssel zárult. A legfontosabb, hogy a kutatások a tervek szerint tovább folytatódnak.

Bátaapáti alkalmas

Dr. Hegyháti József a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kht. igazgatója elmondta: Bátaapáti térségében a gránit alkalmas hulladéktárolónak.

A kutatásokra eddig 13,6 milliárdot költöttek, a további

vizsgálatokhoz még 16 milliárd szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!