Hírek

2005.02.22. 07:26

Budapest hasonlít a világháborús Párizshoz

Toronyi Attila

Százmillió dollárt fordít egy uruguayi cég Magyarországon forgatott filmek megvalósítására.
Akár örülni is lehetne a hírnek, hiszen minden befektetés munkahelyet teremt. S ha filmről van szó, talán jó hírünket is öregbíti a vállalkozás. Kissé meghökkentő ugyan, hogy a hollywoodi kötődésű társaság honi képviselője az Agrobank börtönt megjárt egykori vezérigazgatója. De hát Kunos Péter sokoldalú üzletember: a cseljabinszki rádiógyárnak is ő a magyarországi helytartója.
A filmes hírben az az elgondolkodtató, hogy szóba került egy hatvanéves történet forgatása is. Helyszínéül Budapestet választották az amerikai producerek. S hogy miért? Mert az „mai állapotában kísértetiesen hasonlít a második világháborús Párizshoz”. Persze nincs Diadalívünk, Eiffel-tornyunk, de feltűnhetett valami más: málló vakolat, lepusztult lépcsőházak, golyónyomok...
A magyar főváros azért jól mutat – filmen. Elvégre itt forgatták az Evitát, felidézve az ötvenes évek argentin fővárosát, és Schwarzenegger hidegháborús kalandfilmjét. Budapest jelene mindig a múltat idézi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!