Hírek

2005.03.22. 00:00

Az ellenzék látni akarja a vecsési ügyek jelentését

Ferihegy mellett húsz hektár földet akart megvenni a Budapest Airport Rt. és az ÁPV Rt. 4,7 milliárd forintért. A pénzügyminiszter leállíttatta az üzletet, az ellenzék a jelentést követeli.

Izing Antal

Az előzményekhez tartozik az a Reggelben is nyilvánosságot kapott levél, amelyet 336 vecsési földtulajdonos írt Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek. Arra kérték, vizsgáltassa ki, hogy a Budapest Airport Rt. (BA) miért vesz meg egy szerintük kedvezőtlenebb fekvésű területet közel ötmilliárd forintért Ecseren.
Később Draskovics Tibor pénzügyminiszter leállíttatta az ügyletet, és vizsgálatot indított. A BA Rt. korábbi elnöke Apró Piroska volt, aki a miniszterelnök anyósa.
– A sajtóban megjelent híradások szerint ön vizsgálatot rendelt el a Budapest Airport Rt. telekvásárlási ügyével kapcsolatban – írta vasárnap Draskovics Tibor pénzügyminiszternek Márton Attila fideszes országgyűlési képviselő. Információnk szerint – folytatódik a levél – a vizsgálat lezárult, a jelentés elkészült. Kérem, hogy a jelentést a lehető legrövidebb időn belül hozza nyilvánosságra.
– Nincs titkos jelentés – mondta Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium (PM) szóvivője.
– Nem kértem én, és nem is kérek titkos jelentést – mondta a Reggelnek Márton Attila képviselő –, hanem magát a jelentést kérem.
Megkérdeztük a PM sajtóosztályát, készültek-e jegyzőkönyvek.
– Egy levelet kapott a miniszter úr az ÁPV Rt.-től – mondta lapunknak Kőszegi Márk, a PM helyettes sajtófőnöke –, amelyet nem óhajtunk a fiókban tartani. Azt vizsgáljuk, hogyan lehet minél gyorsabban és gazdaságosabban kialakítani a cargobázist.
Még az sem kizárt – értesült a Reggel –, hogy a vizsgálat után hasonló áron és ugyanettől a vevőtől veszi meg az állam a területet. A PM állásfoglalása szerint hamis látszatot kelt a környező telkekkel való összehasonlítás, mert a két állami cég nem csupán telket vett, hanem vállalkozást is.
– Mi ér ebben a vállalkozásban ilyen sokat az ingatlanon kívül? – kérdezte lapunk.
– Végigvisznek egy engedélyeztetési eljárást – közölte a PM.

Jövőértéken szerették volna eladni a húszhektáros területet

A Reggel értesülése szerint az eladó magáncég „jövőértéken” adta volna el a húsz hektárt az állami vevőnek. A jövőérték jelentése: ez a birtok a jövőben 23 ezer 500 forintot ér majd négyzetméterenként. Ha már megépült az M0-s, és ott lesz az összes közmű. Ma még nem ér ennyit. Még jó, hogy végül az állami vevőket leállították, és nem adhattak érte 4,7 milliárdot? Ha a vecsésiek nem írnak levelet, a két cég

belement volna az előnytelen, 23 ezer ötszáz forintos négyzetméterenkénti árba?

– Azért kellene a jelentéseket nyilvánosságra hozni, hogy ez

is kiderüljön – mondja Márton Attila.

belement volna az előnytelen, 23 ezer ötszáz forintos négyzetméterenkénti árba?

– Azért kellene a jelentéseket nyilvánosságra hozni, hogy ez

is kiderüljön – mondja Márton Attila. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!