Hírek

2005.04.01. 00:00

Erzsébeti lakásosztogatás a helyi képviselőknek

Lakásokat osztogat a képviselőknek a pesterzsébeti önkormányzat. Mindeközben sok rászoruló család vár lakáskiutalásra a kerületben.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="150"] A kerület polgármestere, Szabados Ákos nem érti az ellenzéket
[/caption]Az utóbbi években SZDSZ-es, MSZP-s és volt fideszes képvi-selők közül hatan kaptak lakást a pesterzsébeti önkormányzattól. Legalábbis ezt állítja Perlaki Jenő fideszes képviselő.

Szabados Ákos polgármester három képviselőről tud. Az egyik SZDSZ-es politikussal mindenesetre határozatlan időre kötött szerződést az önkormányzat. Különös, hogy erről a szabad demokrata képviselő által vezetett bizottság döntött. Perlaki Jenő felháborítónak tartja a történteket. Hiszen többgyermekes családokat utasít el a hivatal. Vagy éppen megalázóan kicsi szükséglakásokat utal ki a rászorultaknak. Perlaki szerint a polgármester indoklás nélkül adhat bérbe lakásokat bárkinek. Az SZDSZ frakcióvezetője és az egészségügyi bizottság elnöke is így jutott új otthonhoz.

Szabados Ákos polgármester tud a lakások kiutalásáról. Ám mint mondta, nem ő foglalkozott az üggyel, hanem a szakbizottság. Krízishelyzet esetén előfordul, hogy valamelyik képviselő vagy hivatali alkalmazott méltányosságból egy évre beköltözhet egy bérlakásba. Olyan személyek élhetnek ezzel a lehetőséggel, akik kiemelkedően sokat tettek a kerületért. Nem politikai, hanem rászorultsági alapon döntenek. A szóban forgó SZDSZ-es politikus nyugdíjas, akinek másképp nem lenne fedél a feje fölött. Ezért nem kellett kiköltöznie a lakásból – mondta Szabados. A polgármester cáfolta, hogy teljhatalma lenne a lakásügyekben. Ezt rendelet szabályozza. A döntés bizottsági hatáskörben van. A polgármester megjegyezte, az ügyet felhánytorgató Perlaki  képviselőként részt vett a lakáskiutalásokban.

Minden jó, ha jó a vége, legalábbis Benes számára

Két válással semmizték ki Benes Géza (63) SZDSZ-es XX. kerületi képviselőt. Először 1976-ban vált el feleségétől. Benes ekkortól munkásszálláson lakott. Második felesége úgy távozott külföldre, hogy előtte eladta a lakást. Így fiával együtt ő is albérletbe kényszerült. – Kértem a bizottságot, hogy próbáljanak valamit tenni. De ott sem voltam a szavazáson – mondta Benes. – Utólag mondták, hogy el van intézve az ügy. Két hónapig újítottam fel a romos panellakást. Most 11 ezer forintot fizetek érte havonta, de a legutóbbi rezsiszámla 50 ezer forint volt.

Sorban állnak az önkormányzatnál a lakásokért

Évente mintegy száz szociális bérlakást utal ki a pesterzsébeti önkormányzat. Kétszer enynyire lenne igény. Jelenleg tízen vannak várólistán. 1998 és 2005 között hat képviselő jutott lakáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!