Hírek

2005.04.15. 00:00

Egyre fogyó erdők árnyékában

Kiss G. – Lázin M. A.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A nemrég felújított hűvösvölgyi busz- és villamos-végállomásokon naponta több tízezer ember fordul meg
[/caption]A második kerület a legutóbbi világégésnél súlyos károkat szenvedett. A budai hegyekben álló villák többsége a hullámzó harcok miatt lett rommá. Ugyanakkor a belső részeken található házak a megmerevedett frontvonal miatt kaptak számos belövést. Az élet hamar visszatért a kerületbe. Így a megszálló szovjet csapatok már február közepén hazaterelték a lakosságot a legtöbbet szenvedett Széll Kálmán, a mai Moszkva tér környékére.

A kerületben található Rózsadomb, Vérhalom, Pasarét és a többi hegy a hatvanas évek elején lett népszerű célpont. Az akkori nevesebb elvtársak olykor szó szerint egymás sarkát taposva tülekedtek a kiváló kilátást biztosító, kellemes környezetben fekvő ingatlanokért.

Bátran állítható, e terület soha nem a bérből, fizetésből élők célpontja volt. Ugyanakkor igaz, a hetvenes években a nagy egyenlősdi nevében a Törökvész és a Kapy utca sarkára felhúztak néhány borzalmas panelházat. A szürke, igénytelen tömbök azóta is nyomasztják a környéket. A második kerület belső részének közlekedése jónak mondható. Féltucat villamos és számos buszjárat szállítja az utasokat. Nehézségek inkább télen, nagy havazások esetén fordulnak elő, ilyenkor ugyanis némelyik jármű nehezen kapaszkodik föl a csúszós utakon. Ám korántsem ilyen rózsás a helyzet Pest-hidegkúton.

Itt igen szellős a tömegközlekedési hálózat, s a kocsik is ritkábban követik egymást. További gond, hogy a befelé tartó reggeli csúcs néha a Hűvösvölgyig visszaduzzasztja a forgalmat. Ilyenkor a buszok ötven-száz méternyi utat tíz perc alatt tesznek meg. A kerületben évek óta félezer felett van az esküvők, s valamivel kétszáz alatt a válások menynyisége. Az élveszületés hatszáz, míg a halálozás ezer fő körül jár. Az itt élők létszáma kevéssel meghaladja a kilencvenezret. A kerületben több az idős férfi, mint a fiatal. A tizennégy év alattiak félannyian sincsenek, mint a hatvan év felettiek. A tizenöt és negyvenöt év közötti korosztály húszezer fő körül jár, míg az ötven és hatvan év közöttiek száma hatezer fölött van. A nőknél hasonló arányok figyelhetők meg. Jelentős különbség mindössze a hatvanesztendősnél idősebb korosztálynál látható, ők tizenhatezren vannak.

A kerületben a hegyek közelsége miatt sok a zöldterület, többek közt ezért is hívják e városrészt Budapest tüdejének. Ám épp e fás, ligetes környezet az, amely egyre több embert vonz. Új házat építeni ma már szinte csak az erdő rovására lehet. Az önkormányzaton óriási a nyomás: egyrészt a beköltözők, másrészt a természetvédők próbálják érdekeiket érvényesíteni. A budai hegyeket elnézve bárki meggyőződhet róla, a pénz és az egyéni érdekek eddig erősebbnek bizonyultak, mint a közösség szempontjai.

Varga Klári (35) színésznő: A kerületből a Széna téri piacot és a környékét kedvelem legjobban. Hangulatos, kedvesek az emberek, és nagyon finom a lángos. A másik pozitívum maga a táj. Itt gyönyörű hegyek és erdők találhatók. Mintha nem is a fővárosban lennénk.

Skúló András (30) informatikus: - Rendkívül nagy a forgalom a Margit körút környékén. Az autósok még a közlekedési szabályokat sem tartják be. A parkolással is vannak gondok. Csak a Marczibányi térnél nem kell fizetni, de ott sokszor kiszúrják az autók gumijait.

Kováts Bence (18) tanuló: Nagyon szeretem a Millenáris Parkot. Olyan, mint egy zöld sziget. Kiválóan lehet pihenni és kikapcsolódni. Barátaimmal gyakran jövünk ide focizni. Még internetezni is lehet. Remélem, nem zárják be, és nem építenek a helyén egy újabb lakóparkot.

Skúló András (30) informatikus: - Rendkívül nagy a forgalom a Margit körút környékén. Az autósok még a közlekedési szabályokat sem tartják be. A parkolással is vannak gondok. Csak a Marczibányi térnél nem kell fizetni, de ott sokszor kiszúrják az autók gumijait.

Kováts Bence (18) tanuló: Nagyon szeretem a Millenáris Parkot. Olyan, mint egy zöld sziget. Kiválóan lehet pihenni és kikapcsolódni. Barátaimmal gyakran jövünk ide focizni. Még internetezni is lehet. Remélem, nem zárják be, és nem építenek a helyén egy újabb lakóparkot. A nemrég felújított hűvösvölgyi busz- és villamos-végállomásokon naponta több tízezer ember fordul meg -->

Címkék#Kerület

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!