Hírek

2005.04.08. 07:07

Kizárták a pártból Haidert

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) főembere új pártot alapított Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) néven.

BAMA

Ezek után Jörg Haidert kizárták régi pártjából. Az eljárást „hivatalos kivégzési aktusnak” minősítette Jörg Haider. Az FPÖ volt elnöke, karintiai tartományi elöljáró hozzáfűzte: „nem akar többé a barátságtalan múlttal foglalkozni”. Sajtónyilatkozatában Haider azt is bejelentette, hogy eddig ezerötszázan csatlakoztak az általa vezetett új párthoz.

Az osztrák lapok borúlátóan ítélik meg Haider pártalapítását. Mint írják, káosz jellemzi mind az elhagyott, mind az új pártot, amely a Schüssel kancellár vezette kormányban átvette az FPÖ szerepét. Ez az összevisszaság azonban mindaddig nem vezet előre hozott választáshoz, amíg a Schüssel-kormány biztos parlamenti többségre támaszkodhat. A 18 fős – egykori FPÖ-frakció – 17 tagja már bejelentette, „átlép” Haider új pártjába, és támogatja a koalíció fennmaradását. A 183 fős osztrák parlamentben így a kormány 96 képviselő támogatására támaszkodhat, szemben az ellenzék 86 mandátumával. A „régi-új” kabinet Haiderék pártalapítása óta már túlélt egy bizalmatlansági szavazást is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!