Hírek

2005.05.21. 00:00

A kormányzás nem valóságshow

Sikeresnek és reményt keltőnek nevezte kormányzásának nyolc hónapját Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Lapunknak adott interjújában arról is beszélt, hogy egyelőre nem gondol a 2006-os választásokra, s elárulta: Orbán Viktorral is leülne egy pohár sörre.

Szakács Árpád – Szerdahelyi Csaba

[caption id="" align="alignleft" width="298"] Gyurcsány Ferenc szerint jövő év elejére a családok és a nyugdíjasok is kézzelfogható eredményeket érzékelhetnek a száz lépés intézkedései közül
[/caption]– Miniszterelnökké választásakor, múlt év októberében hirdette meg a Lendületben az ország kormányprogramot. Érzi-e még a kezdeti lendületet?
– Igen, sőt a 100 lépés programja kapcsán fokozódni látom. Az elmúlt időszakban sikerült sokak számára visszaadni azt a hitet, hogy az ország megváltoztatható. Magyarországot ma sokan okkal nem tartják igazságos országnak, joggal alakult ki az a közvélekedés, hogy a kisember mindig rosszul jár az előjogok birtokosaival szemben. Itt ügyeskedni kell hogy valaki meg tudjon élni. A jobb módúaknak gyakorta több jut a közösből. Ezt meg kell változtatni, s ez nagyon kemény munka. Azon dolgozunk, hogy közelebb kerüljünk az igazságos Magyarország eszményéhez legalább száz lépéssel. Hogy mindenkinek megérje dolgozni, a trükkök, a kiskapuk helyett az egyenes utat járni.
– Milyennek értékeli az elmúlt nyolc hónapot?
– Elsősorban reményt keltőnek. Nehéz időszakban vettem át a kormányzást, az első hat hónapban a költségvetési vita és a kettős népszavazás kényszerpályát szabott számunkra. Új lendületet kellett adni, úgy érzem, ez eddig sikerült.
– Ha már sikerekről beszélünk, mivel magyarázza, hogy miközben folyamatosan kiállt a pénzügyminiszter és az agrártárca vezetőjének munkája mellett, addig egyik napról a másikra menesztette őket?
– Az utolsó pillanatig mindig ki fogok állni a miniszterek mellett. Nem engedem személyi kérdéssé silányítani a tartalmi munkát. Ez a dolgom. Ha kiderül, mégsem megy a közös munka, akkor arra törekszem, hogy kulturált legyen.
– Tehát egyes területeken mégsem volt teljes a siker?
– Teljes sikerről nem beszéltem soha, tőlem az ilyen önfényezés távol áll. Sok még a dolgunk az élhetőbb, igazságos viszonyok megteremtésében, a száz lépés programjával új feladatokat szabtam a kormánynak, s van, hogy az új feladatokhoz új emberek is kellenek.

– Jelenleg jobb a helyzet az  országban, mint amikor átvette a kormányfői tisztséget?
– Jobb, de még nem elég jó.
– Milyen konkrétumokból derülhet ez ki?
– Nagy jelentőségűnek tartom az adótörvény átalakítását, az önkéntes sorkatonai szolgálat bevezetését, a fiatalok lakáshoz jutását segítő Fészekrakó program elindítását. Ilyen lesz a pályakezdők elhelyezkedését segítő Start program, a „kifehérítési” program a foglalkoztatáspolitikában, a munkanélküli-ellátás átalakítása, a kékmunka bevezetése, a változások az egészségügyi rendszer minőségében és finanszírozásában, a sürgősségi ellátás javítása, a rákellenes nemzeti program, de megyünk tovább a szociálpolitika, a szakképzés, a nyugdíjrendszer, az önkormányzati finanszírozás és az adócsökkentés terén.
– Sokan azt mondják, ez nem más, mint egy jól felépített médiakampány.
– Ez az ellenzék szövege. Ők döntik el, hogy a maguk által életre hívott fantomokkal vitatkoznak-e vagy hozzáteszik a javaslataikat a programunkhoz. 
 – Miközben azt hangoztatta, fokozottabban kell ösztönözni a munkakeresőket, addig nem beszélt a munkanélküliségről, a munkahelyteremtésről. Először nem munkáról kellene gondoskodni?
– Munkahelyeket nem a kormány teremt, hanem a befektetők, ideje elfogadni ezt az alapvetést egy piacgazdaságban. Az elmúlt hónapokban több nagy nemzetközi cég döntött úgy, hogy Magyarországra helyezi a termelését, és sokkal tárgyalunk. Mert a munkahelyek száma három tényezőn múlik. Elsősorban Európa és ezen belül Németország gazdasági fejlődésén. Ha ez a mostani helyzethez hasonlóan nem megy zökkenőmentesen, akkor Magyarország is kiszolgáltatottabb helyzetben van. Ezenkívül munkahelyeket lehet teremteni gazdaságélénkítő programokkal, valamint álláskeresési támogatással. Épp ezt segíti a pályakezdőket támogató Start program. A gazdaság megerősítésére átlátható versenyt kell teremteni. Pont ezekről szól a száz lépés.

– A száz lépésben vannak olyan elemek, amelyek a mezőgazdaságot érintik?
– A száz lépés több eleme szól a vidékről. Mert a magyar vidék nem csak mezőgazdaságot jelent. A vidék lakás, munkahely, közlekedés, szállítás, infrastruktúra, turizmus kérdése is. Ez az első olyan kormány, amely nem tesz egyenlőségjelet vidék és mezőgazdaság közé.
– Mikor érzékelhet megfogható elemeket egy átlagos ember az eddigi bejelentéseik közül?
– Már 2006 elejére sok konkrétumot lehet érezni. Az igazságosabb családtámogatási rendszer január 1-jétől léphet életbe. Most dolgozunk a nyugdíjrendszer átalakításán. Jelenleg ugyanis az, aki 1987 előtt, illetve 1991–1996 között ment nyugdíjba, igazságtalanul kevesebbet kap. Ezen változtatni fogunk. A szakképzés területén a következő tanévtől lesznek változások. Úgy készülök, hogy a következő 4–5 évben ezt a tempót tartjuk.
– Mindez az MSZP politikai támogatottsága nélkül elképzelhetetlen. Érzi maga mellett ugyanazt a kiállást, mint amikor megválasztották?
– A 100 lépés programja az én asztalom körül került kibontásra. A fő irányokat, a tempót alapvetően én javaslom, ehhez támogatást kapok. Természetesen mi is kötünk egyezségeket.
– Most is ilyen egyezség történik a botrányos érettségiügyben a koalíciós partner oktatási miniszterét illetően?
– Nem érzem, hogy ebben a kérdésben kompromisszumot kellett volna kötnünk. Bűncselekményről, tétellopásról van szó. A kormány jól vizsgázott abban, hogy biztosítani tudta a zavartalan érettségi folytatását. Ha ezen túl vagyunk, meg kell nézni, legközelebb mit csináljunk másként.
– Súlyos hiba esetén kész akár a minisztert is leváltani?
– Valamennyi miniszter súlyos hibája esetén kész vagyok a váltásokra. Ugyanakkor ez nem valóságshow, ahol minden esetben ki kell ejteni valakit, mert nagy az érdeklődés.
– Csak most koalíciós tárcavezetőről van szó.
– Ez ebben a kérdésben nem szempont.

– Ha 2006-ban veszít a választásokon, s kormányfőként nem tudja folytatni a munkáját, akkor tovább politizál vagy pedig visszatér az üzleti életbe?
– Jelenleg nekem nem a választásokkal kell foglalkoznom, hanem azzal, hogy megváltoztassuk az országot. Nem kampányolunk, kormányzunk.
– Nem hiányzik az üzleti élet?
– Jó néhány éve „megszűntem üzletember lenni”, és ez így van rendjén. Egyáltalán nem hiányzik az üzleti élet. Ha valamit hiányolok, az néhány olyan hét végi nap, amelyen egy hivatalos program sincs.
– Ilyen körülmények között el tud képzelni olyan helyzetet, hogy leül Orbán Viktorral egy korsó sörre, és nem a politikáról beszélgetnek?
– Sörözésre bármikor kapható vagyok. De ez mostanában kevésbé életszerű, így politikán kívül más témáról aligha beszélgetünk, mivel semmilyen személyes kapcsolatunk nincs.

Névjegy

Pápa, 1961. június 4.

1984–90 között Pécsett, a Janus Pannonius Tudományegyetemen tanult. 2002-ben Medgyessy Péter miniszterelnök stratégiai tanácsadója, majd 2003 májusától gyermek-, ifjúsági és sportminiszter. 2004. szeptember 29-től kormányfő. Felesége: Dobrev Klára. Gyermekei: Péter (1988); Bálint (1990); Anna (1996); Tamás (1997).

Nem lobbizik Sziliért

Gyurcsány Ferenc szerint kormányfőként nem feladata, hogy bárkinek az államfőjelöltsége mellett lobbizzon. Így fogalmaz: „Az MSZP jelöltje Szili Katalin. Államfő az lesz, akit a képviselők megválasztanak – ez felelős döntés, amelyhez mindenkinek megvan a kellő bölcsessége”. Határozottan cáfolta, hogy például Bihari Mihály alkotmánybírót látná szívesen a poszton. Erről a kérdésről senkivel sem tárgyalt.

1984–90 között Pécsett, a Janus Pannonius Tudományegyetemen tanult. 2002-ben Medgyessy Péter miniszterelnök stratégiai tanácsadója, majd 2003 májusától gyermek-, ifjúsági és sportminiszter. 2004. szeptember 29-től kormányfő. Felesége: Dobrev Klára. Gyermekei: Péter (1988); Bálint (1990); Anna (1996); Tamás (1997). Nem lobbizik Sziliért Gyurcsány Ferenc szerint kormányfőként nem feladata, hogy bárkinek az államfőjelöltsége mellett lobbizzon. Így fogalmaz: „Az MSZP jelöltje Szili Katalin. Államfő az lesz, akit a képviselők megválasztanak – ez felelős döntés, amelyhez mindenkinek megvan a kellő bölcsessége”. Határozottan cáfolta, hogy például Bihari Mihály alkotmánybírót látná szívesen a poszton. Erről a kérdésről senkivel sem tárgyalt. Gyurcsány Ferenc szerint jövő év elejére a családok és a nyugdíjasok is kézzelfogható eredményeket érzékelhetnek a száz lépés intézkedései közül -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!