Hírek

2005.05.31. 00:00

Akár csökkenhet is a rezsi az új áfarendszerben

A jelenleg ötszázalékos áfakulcs alá tartozó termékek ára növekedni fog. Ez érinti például az élelmiszereket és a tömegközlekedést is.

Baksa Roland

Az általános forgalmi adó akár már idén októberben, esetleg 2006. január 1-jétől életbe lépő új rendszere nem feltétlenül növelné a lakásfenntartásra for-dított kiadásokat annak ellenére sem, hogy a rezsiköltségek nagy részét az egyik változat szerint magasabb áfakulcs alá sorolnák.
Ennek oka, hogy például a gáznál az ártámogatást arányosan növelnék, ráadásul a lakáskiadások között nagy tételt jelentő áramot a mostaninál kisebb áfa terhelné, így az olcsóbb lenne.
Lapunk úgy tudja, hogy a kormány a jelenleg érvényes 5, 15 és 25 százalékos kulcsokat 10 és 20 vagy 21 százalékra változtatná. Most a lakásfenntartással kapcsolatos tételek közül egyedül a villamos energia tartozik a 25 százalékos áfakörbe, míg a gázt, a távhőt, a vizet és a szennyvízszolgáltatást 15 százalékos kulcs sújtja.
Értesülésünk szerint három változat fut jelenleg. Ebből az egyik 20, a másik pedig 21 százalékon egységesítené a 15, illetve 25 százalékos áfakulcsokat. Ez azt jelentené, hogy az áram ára 4–5 százalékkal csökkenhet, a többi rezsiköltség pedig elvileg 5–6 százalékkal emelkedhet. Ténylegesen azonban a gáz esetében nem következne be drágulás, hiszen az elképzelések szerint annyival növelné a kormány a gázártámogatás keretét, hogy az ellensúlyozza az adókulcs emelésének hatását. Az új áfa-rendszer harmadik változata lenne leginkább kedvező a lakásfenntartás költségei szempontjából. Hiszen a gázt és a távhőt a kedvezményes, tízszázalékos kulcs alá sorolnák.
A munkahelyükre tömegközlekedéssel eljutókat azonban rosszabb helyzetbe hozná mindhárom változat. Ugyanis a személyszállítás általános forgalmi adó kulcsa emelkedne. Mind-össze az ingyenesen utazók pénztárcáját nem apasztaná ez a lépés. Ráadásul a kábeltelevízió-díj is magasabb lehet, szintén a nagyobb forgalmi adóteher következtében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!