Hírek

2005.05.12. 00:00

Anyagilag is jól járhat az ügyét interneten intéző

Bak M.

Pénzben is mérhetően szeretné ösztönözni a kormány az inter-neten keresztül folytatott államigazgatási ügyintézések terjedését. Aki a fizetést is elektronikusan végzi, annak az eljárási díjak 10-20 százalékát elengednék – mondta tegnap Baja Ferenc kormánymegbízott. Az Elektronikuskormányzat-központ vezetője megerősítette: novembertől lényegében a közigazgatás minden területén mód lesz otthonról ügyeket intézni. Az úgynevezett Ügyfélkapun keresztül – a személyes okmányirodai regisztráció után – április elseje óta még csak néhány szolgáltatás lehetséges (például lakcímigazolvány, egyéni vállalkozói igazolvány), az adózás körében pedig csak az szja bevallására van mód.
Az első negyven napban 4097-en regisztrálták magukat, és az APEH rendszerébe is 1370-en léptek be – közölte az adatokat elégedetten Baja Ferenc. A kezdeti óvatosság után 941-en nem csupán letöltötték az szja-adatlapot, hanem az adóbevallást is elektronikusan adták be. Ennek közel negyede az április 20-i áfabevallást küldték el az adóhivatalnak. A bejelentkezési rekord e hét első napján volt: 350-en regisztrálták magukat.
Az áfabevalláshoz szükséges nyomtatvány kiugró mennyiségű letöltése arra vall, hogy a soron következő határidőben az eddiginél is többen élnek a teljes elektronikus megoldás lehetőségével. Az ilyen ügyfelek többsége könyvelőiroda. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!